Kućica "Info-parka" ostaje kod Autobuske stanice

Kući­ca „In­fo-par­ka” po­red do­la­znog pe­ro­na Auto­bu­ske sta­ni­ce pre­ži­ve­la je ukla­nja­nje na­ja­vlje­no za četvrtak, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Petak, 26.08.2016.

12:43

Kućica
Foto: B92

Pret­hod­no je re­če­no da je od­lu­ku do­neo grad u sa­rad­nji sa Ko­me­sa­ri­ja­tom za iz­be­gli­ce, ali iz Ko­me­sa­ri­ja­ta po­ru­ču­ju da oni ne­ma­ju ni­ka­kve ve­ze s tim re­še­njem. To po­tvr­đu­je i Ve­ran Ma­tić, di­rek­tor Fon­da­ci­je B92, pod či­jim okri­ljem ra­di „In­fo-park”.

Odluka je, navodi on, zajednički stav nekoliko ministarstava s ciljem uklanjanja migranata iz parkova, a dozvole za postavljanje kućice povukli su JKP „Zelenilo” i opština Savski venac. Matić je zato ovim institucijama podneo žalbe koje su na neko vreme produžile život objektu „Info-parka”.

“Misija Info-parka je od samog početka bila pružanje informacija izbeglicama i njihovo upućivanje u kolektivne centre. Naša uloga nije deljenje hrane, ali od kako je Miksalište prestalo da snabdeva obrocima najveći deo muške populacije izbeglica našli smo se u humanitarnoj krizi i osetili odgovornost da pomognemo ljudima”, objašnjava Matić.

Da je „Info-park” zaista važan šraf u mehanizmu upućivanja izbeglica ka adekvatnom smeštaju ekipa „Politike” uverila se kada su volonteri jednu porodicu iz Sirije uputili ka prihvatnom centru u Banji Koviljači.

“Ovde smo od danas do sutra i nismo sigurni koliko dugo ćemo moći da ostanemo u ovom objektu. Nadamo se najboljem jer od naše pomoći zavisi veliki broj ljudi”, kaže Tijana Sijarić iz „Info-pulta”.

Izbeglice izgleda ne primećuju da je njihovu sigurnu luku ovih dana pogodila bura. Nekolicinu muškaraca zatekli smo iza sporne kućice. Šišala ih je i brijala jedna od volonterki. Drugi su igrali odbojku, a treći sedeli u hladovini parka kod Ekonomskog fakulteta. Prolazeći pored obližnjeg parkinga, primetili smo da je među nekim od izbeglica izbilo i koškanje, ali tu su se našla i dvojica policajaca koji su zavađene ljude smirili i sprečili ozbiljniji sukob.

Posle napisa nekoliko beogradskih medija o „bahatosti migranata” u Beogradu, na „Tviteru” se pojavila preteća poruka. Korisnik ove društvene mreže sa nadimkom Krtica pozvao je svoje pratioce da se okupe na Zelenom vencu i pođu da biju migrante. Kada su volonteri „Info-parka” saznali za ovu pretnju, prijavili su to policajcima koji patroliraju u ovom delu grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: