Kakve šanse u UN ima Vuk Jeremić?

U ponedeljak će se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija održati treći krug glasanja za mesto generalnog sekretara UN-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

16:51

Kakve šanse u UN ima Vuk Jeremić?
Foto: Tanjug

Trka za fotelju u kojoj sada sedi Ban Ki Mun traje mesecima.

Od 29. avgusta i trećeg kruga glasanja ovaj spisak najverovatnije biće sužen na svega četiri imena. Da će u najuži izbor ući Vuk Jeremić veruje jedan od njegovih najbližih saradnika.

“Ima realne šanse da se nađe u četiri prvoplasirana, jer mu je trend pozitivan i smanjio je broj negativnih glasova i oba puta je imao natpolovičnu većinu”, naveo je Nikola Jovanović iz CIRSD-a. Po neformalnom ključu, sledeći generalni sekretar UN-a trebalo bi da bude iz jugoistočne Evrope. Čak i ako Jeremic ostane jedini iz regiona, ne znači da je pobedio, smatra čovek koji je svojevremeno kao jugoslovenski ambasador radio na Ist riveru.

“Odnosi Amerike i Vuka Jeremića ...Amerika je dosad glasala za druge, ali ako je u stanju da izgladi odnose i koja bi bila cena i da li bi je prihvatio. Činjenica da je Vuk Jeremić izašao iz prva dra kruga, a da američki favorit Portugalac jer je Portugalija članica NATO-a, što neće Rusi i Kinezi prihvatiti...Ostaje da se izbori da bude jedini kandidat”, rekao je Vladislav Jovanović.

A glavna protivkandidatkinja Jeremiću na tom putu biće Bugarka Irina Bokova - posebno jer mnogi očekuju da Ban Ki Muna nasledi žena. U diplomatskim krugovima važi za osobu koja ima podršku Rusije. Svakako, lobiranje kako po hodnicima UN-a tako i po ambasadama širom sveta uveliko traje.

“Ta bitka za sve kandiate u UN-u je važna i jednaka vaterpolistima pod vodom. Ne vide se udarci, ali su vrlo snažni i vrlo bolni”, dodao je Jovanović.

Pored toga što intenzivno lobira, nekadašnji šef srpske diplomatije jedini je izložio i 53 inicijative, tj. planove šta će uraditi ako bude izabran. A hoće li - trebalo bi da bude poznato u oktobru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: