DW: Turska kaže ID, a misli na Kurde

Turski tenkovi nemačke proizvodnje po sirijskim goletima u sredu su prvi put od izbijanja konflikta u Siriji otvoreno ušle na teritoriju susedne zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.08.2016.

16:09

DW: Turska kaže ID, a misli na Kurde
Foto: Gettyimages

Nemačka štampa piše da vreme intervencije nije diktirano islamističkim granatiranjem već napretkom kurdske vojske u Siriji.

"Borba protiv ID je teško više od opravdanja", piše nemačka štampa nakon ulaska turskih tenkova u Siriju.

Uz podršku iz vazduha i "pešadiju" od oko 1.500 sirijskih pobunjenika napadnut je grad Džarablus na obroncima Eufrata koji je služio Islamskoj državi kao uporište.

Podršku je pružila i američka avijacija. Turski predsednik Erdogan je rekao da je napad usmeren protiv terorističkih grupa“, a posmatrači tumače da se Ankara odlučila na ovaj korak manje zbog Islamske države u komšiluku, a više kako bi sprečila kurdske snage da oslobode grad, prenosi Dojče vele.

Tokom napada su kurdske jedinice pozvane da se drže podalje inače će turska vojska „preduzeti neophodne mere“. Američki potpredsednik Džozef Bajden, koji se juče sreo sa Erdoganom, rekao je da Vašington „snažno podržava“ tursku akciju.

“Erdogan konačno reaguje na pretnju terorističke paravojske ID”, piše Vezer kurir (Bremen). „Želimo da isušimo močvaru - tako su u Ankari objasnili slanje kopnenih trupa u Siriju. Pa ipak, i Turska je imala udela u močvari koja je nastala u susedstvu.

Predugo su odgovorni u Ankari tolerisali teroristički grupu, čak su je i podržavali. Sada postoji sumnja da intervencija ne služi samo borbi protiv ID već treba da spreči i napredovanje Kurda, koji su poslednjih dana osvojili značajnu teritoriju na račun islamista u Siriji.“

Taj stav deli i levičarski Tagescajtung: „Borba protiv ID je teško više od opravdanja. Tajming intervencije nije diktiran islamističkim granatiranjem već napretkom kurdske vojske u Siriji koja je u savezništvu sa Radničkom partijom Kurdistana.“

Frankfurter rundšau se pribojava: „Turska kopnena ofanziva čini građanski rat još nepreglednijim. Alarmantno je što se jedna članica NATO kopnenim trupama masovno umešala u krvavi konflikt.

Ostaje nada da neće doći do nekontrolisanih incidenata sa američkim jedinicama koji zajedno sa kurdskim borcima stupaju protiv ID. Čitav haos bi se još mogao izdržati ako bi tursko postupanje bilo deo šire strategije sa ciljem da se konflikt okonča. Ali, deluje da nije tako.“

Zanimljivo tumačenje nudi Merkiše odercajtung: „U međuvremenu zapadni partneri Turske sigurno naslućuju da će Kurdi, koje obučavaju i opremaju ratnim materijalom, jednog dana tražiti da se plati cena što služe kao kopnene trupe u ovom konfliktu.

Ta cena će biti sopstvena država. A to bi opet ugrozilo teritorijalnu celovitost članice NATO Turske. Mora da su zato SAD i Nemačka pristali da Erdogan zaposedne jedan deo sirijskog pograničnog pojasa. To se može razumeti, ali preti da otvori novi front.

Pohod turskih trupa je dolivanje posebno opasnog ulja na ovu ionako paklenu sirijsku vatru.“

Badiše nojesten nahrihten u svemu vide jednog profitera: „Ovo je na granici samouništenja: Ankara stupa protiv sirijskih Kurda koje Vašington koristi i podržava kao udarnu pesnicu protiv ID. Što duže ta vojna ludost potraje, to bolje za teroriste ID - zajedničkog neprijatelja SAD, Turske i svih ostalih aktera. Nasiljem se ovaj konflikt ionako neće rešiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: