"Godinu dana niko sa Kosova nije otišao u ID"

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni kaže da se navršava godinu dana, a da se, kako tvrdi, "niko sa Kosova nije priključio Islamskoj državi“

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

00:11

Default images
Getty Images

Na Forumu lokalne bezbednosti Hiseni je izrazio uverenje da je Kosovo sprečilo "radikalizaciju i ekstremizam koji vode ka terorizmu", ali i da Kosovo i dalje mora da radi kako bi se takvo stanje održalo.

Hiseni je na tome zahvalio lokalnim samoupravama, Islamskoj zajednici i brojnim imamima koji su u džamijama vodili rasprave protiv radikalizma i ekstremizma, preneo je Radio slobodna Evropa.

Posebno su na tome radili policija i pravosudni organi, dodao je.

"Na ovom pitanju je radio ceo lanac, a kada je to tako, onda su rezultati neizbežni. Danas imamo stanje na osnovu kojeg možemo da se ponosimo, ali to ne treba da nas opusti", poručio je Hiseni, dodajući da na terorizam ipak niko nije imun.

"Jedina garancija koju mogu da pružim jeste da postoje opipljive indikacije da se kod nas to može desiti danas ili sutra. Institucije rade veliki posao kako bi bili što spremniji, ali nikada nema totalne sigurnosti po ovom pitanju. To važi i za najsnažnije zemlje sveta", precizirao je Hiseni.

Hiseni je rekao da su ipak bila zabeležena tri pokušaja odlaska koja su bila sprečena, od kojih dva na aerodromu Prištini i jedan u Istanbulu.

Od 2012. oko 300 Albanaca sa Kosova priključilo se grupama u Siriji i Iraku, organizacijama koje su u svetu označene kao militantne, dok se trenutno na stranim ratištima nalazi njih 80, od kojih su polovina, nažalost, žene i deca, kazao je Hiseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: