Danas sednica SB UN o situaciji na Kosovu

SB UN će u četvrtak razmatrati izveštaj genseka UN Ban Ki Muna o Unmiku u kom je naveo da sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine "nije značajno napredovalo".

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

00:36

Danas sednica SB UN o situaciji na Kosovu
Getty Images

Srbiju će na sednici Saveta bezbednosti UN predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će dati osvrt na Banov izveštaj i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika.

Ban Ki Mun je u izveštaju period od 16. aprila do 15. jula naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

Praktično sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije "nije značajno napredovalo", naveo je on i dodao da "Beograd i Priština nastavljaju da se međusobno optužuju za manjak napretka".

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovođenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u međunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: