NUNS i UNS pozivaju vladu da utvrdi šta je s "Politikom"

NUNS I UNS pozivaju Vladu Srbije i druge nadležne organe da što pre utvrde da li su navodi o formalnom gašenju jednog od vlasnika lista "Politika" tačni.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

14:33

Default images
Foto: Thinkstock

"NUNS je posebno zabrinut zbog spekulacija o netransparentnom prenosu vlasničkog udela 'Ist medija grup' na treće lice što može imati nesagledive posledice po budućnost Politike. Javnost ima pravo da zna šta se zaista događa, ko je vlasnik Politike i drugih medija i kakav je pravni status tih vlasnika u Srbiji i u državama u kojima su formalno registrovani", navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje je izrazilo zabrinutost zbog toga što vlasništvo nad pojedinim medijima u Srbiji nije do kraja razjašnjeno.

"Dodatni razlog za uznemirenost je činjenica da se država, uprkos zakonskim obavezama, nije potpuno povukla iz vlasništva nad medijima i da su nejasnoće u vlasništvu vezane upravo za medije u kojima ona ima udeo", dodaje NUNS. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Vlada i Komisija za zaštitu konkurencije hitno utvrde sve činjenice u vezi sa informacijom da je vlasnik 50 odsto lista "Politika" ruska firma "Ist medija grup" ugašena i saopšte kakve će posledice to imati na taj dnevni list.

Prema informaciji koju je objavio Sputnjik, firma "Ist medija grupa" iza čije kupovine udela kompanije Vac u "Politici" januara 2012. godine stoji koncern "Farmakom" Miroslava Bogićevića, izbrisana je iz poreskog registra po nalogu Federalne poreske službe iz Moskve 23. maja ove godine.

U saopštenju UNS je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić po dolasku na vlast 2012. godine obećao da će se do kraja avgusta te godine znati potpuna istina o kupovini "Politike", da bi prošle godine izjavio da "ni Sveti Petar ne bi mogao da razmrsi njeno vlasništvo".

UNS je dodao da očekuje da Vlada i Komisija za zaštitu konkurencije što pre odgovore da li je sada država potpuni vlasnik "Politike" i ako nije, šta će preduzeti da se izbegnu ekonomske posledice ili eventualno neprijateljsko preuzimanje najznačajnijeg srpskog dnevnika.

Udruženje je podsetilo da su krajem prošle godine vlasnici "Kurira" tvrdili da su postali suvlasnici "Politike" kupovinom njenih potraživanja od Vaca

Kako je u sredu preneo "Sputnjik", preduzeće Ist medija gup koje je u srpski medijima označavano kao jedan od vlasnika lista "Politika", izbrisano je iz spiska poreskih obveznika Rusije. Kompanija biznismena Miroslava Bogićevića registrovana je u Moskvi 2012. godine, sa naznakom 'izdavačka delatnost', dodaje Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: