25 godina nezavisnosti:Parada u Kijevu, Porošenko o Putinu

Ukrajina je u sredu obeležila 25. godišnjicu nezavisnosti vojnom paradom u Kijevu u vreme porasta tenzija sa Moskvom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.08.2016.

22:32

25 godina nezavisnosti:Parada u Kijevu, Porošenko o Putinu
Getty Images

Hiljade ukrajinskih vojnika salutiralo je predsedniku Petru Porošenku na istom trgu na kom su se odigrali proevropski protesti 2014. godine, prenosi AFP.

Porošenko je tokom proslave optužio Rusiju za uzaludne pokušaje invazije na njegovu državu, a takođe je podsetio na izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da je "raspad SSSR-a najveća geopolitička trageđia dvadesetog veka".

"Mi smo kreatori onoga što Putin naziva "najvećom geopolitičkom katastrofom", izjavio je Porošenko u govoru pred hiljadama okupljenih građana koji su nosili ukrajinske zastave.

Porošenko je rekao da "nakon više od dve godine ratovanja, može sa sigurnošću da kaže da neprijatelj nije uspeo u svojoj nameri - nije uspeo da natera Ukrajinu da klekne".

On je pozvao i na minut ćutnje u znak sećanja na ukrajinske vojnike i civile koji su poginuli u ratu.

Više od 9.500 ljudi je poginulo, a dva miliona je napustilo svoje domove u sukobima između vladinih i proruski orjentisanih snaga koji su počeli u aprilu 2014. godine.

Porošenko je zahvalio svom poljskom kolegi Andržeju Dudi zato što je poslao svoje vojnike u Kijev kako bi učestvovali u vojnoj paradi u Kijevu, u znak podrške ukrajinskom stavu koji prkosi Moskvi.

Ukrajinsko proglašenje nezavisnostio je izazvalo domino efekat rušenja ŠSR-a sve dok Kazahstan, kao poslednja država nije proglasio nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: