"Rekao sam da izlazimo iz UN? Zar ne shvatate šalu?"

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte kaže da je najava da će Fipine povući iz članstva u Ujedinjenim nacijama zbog kritika koje su mu upućene bila "samo šala".

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

19:22

Getty Images

Duterte je u nedelju rekao da će "povući Filipine iz Ujedinjenih nacija" nakon što je ekspert tog međunarodnog tela izjavio da "podsticanje ubijanja prodavaca droge krši međunarodna prava", prenosi AFP.

"Zar ne shvatate šalu?", uzvratio je novinarima Duerte kada su ga pitali da li je bio ozbiljan.

Duterte je u utorak nazvao "ambicioznom i glupom" specijalnu izvestiteljku UN-a Agnes Kalamard zbog njene tvrdnje da pogubljenja krše međnarodno pravo.

Predsednik Duerte i njegovi saradnici su pre konferencije upozorili novinare da "ne shvataju zdravo za gotovo sve što predsednik izgovori".

Prema podacima državnog šefa policije, skoro 2.000 ljudi je ubijeno od kada je Duterte položio zakletvu 30. juna, nakon čega je odmah počeo "rat protiv kriminala", navodi AFP.

Duterte insistirao da je većina od 756 ljudi, za koje je zvanično potvrđeno da su ih ubili policajci, bili osumnjičeni dileri koji su se opirali hapšenju, dok su ostali stradali u međusobnim ratovima narko-bandi.

Međutim, grupe za ljudska prava i pojedini poslanici navode da filipinska policija sprovodi "nezapamćena vansudska ubistva".

Američki Stejt department je ove nedelje objavio da je "duboko zabrinut" zbog izveštaja o vansudskim ubistvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: