"Šešelj ne može u Hrvatsku, neka pokuša, pa će videti"

Povodom najava Vojislava Šešelja da će otići u Zagreb i tražiti sastanak sa predsednicom te zemlje, hrvatski ministri kažu da lider SRS ne može u Hrvatsku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.08.2016.

17:07

Getty Images

Oni su ponovili reči premijera u tehničkom mandatu Tihomira Oreškovića da je Šešelj persona non grata i da nije dobrodošao.

Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić je za RTL istakao da je Šešelj nepoželjna osoba u Hrvatskoj i da je to rešenje na snazi, konstatujući da lider SRS "priča gluposti".

"On jednostavno ne može da dođe u Hrvatsku, biće vraćen sa granice. Neka pokuša, pa će videti", rekao je Orepić.

Opozvani premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je za RTL da je Šešelj persona non grata u toj zemlji i da po toj definiciji nije dobrodošao, jer će u protivnom biti uhapšen.

Bivši ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić rekao je da bi hrvatske vlasti trebalo da vide za šta Šešelj nije bio optužen pred Haškim tribunalom, a za šta Hrvatska poseduje dokaze, kako bi bila podignuta optužnica i lider radikala stavljen na međunarodnu poternicu.

"Da završi u Remetincu ili u nekom od naših zatvora, to bi bilo prikladnije. Ali,s obzirom na to da mu je izdata zabrana, onda on uopšte ne može fizički da uđe", rekao je Miljenić.

Šešelj je za RTL izjavio da će u narednih nekoliko dana doći u Zagreb, prošetati centrom grada i popiti kafu u Gradskoj kafani, obići knjižare, ali i podneti zvaničan zahtev predsednici Kolindi Grabar Kitarović da se sastanu.

"Podneću zvaničan zahtev i smatram da bi bilo veoma neozbiljno od Kolinde da izbegne taj susret, a i zašto bi ga izbegla", rekao je Šešelj RTL-u.

Na pitanje šta će činiti ako ga ne puste u Hrvatsku, Šešelj je rekao da bi to imalo posledice, jer on poseduje diplomatski pasoš i da bi se zabrana odrazila i na status hrvatskog ambasadora u Srbiji, "što su pravila u diplomatiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: