Izbeglice uskoro neće imati Info-park u Beogradu? / VIDEO

Migranti koji prolaze kroz Srbiju na putu ka zapadnoj Evropi danima borave i spavaju po beogradskim parkovima.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

20:34

Izbeglice uskoro neće imati Info-park u Beogradu? / VIDEO
B92

Oni bi ubuduće mogli da budu smešteni u prihvatni centar u Krnjači, gde su uslovi za život bolji i humaniji. Osim toga, nadležne vlasti žele da migrante izmeste iz parkova.

Info-park je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, a u proteklih godinu dana bio je sasvim sigurno mesto za informisanje, a poslednjih meseci i mesto gde su dobijali topao obrok i čaj. Ipak, nedavno nadležne insttucije počele su da povlače dozvole za postojanje Info-parka.

“Nedavno smo dobili povlačenje dozvole, prvo Gradskog zelenila, pa zatim i Opštine Savski venac koji povlače dozvole na osnovu zahteva Komesarijata za izbeglice. Mi smo bili u Komesarijatu, oni kažu da nisu tražili povlačenje, da je odluka države i nadležnih ministarstava da se migranti povuku iz grada i gradskih parkova”, kaže predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Ideja je da svi migranti ubuduće budu smešteni u centru za izbeglice u Krnjači, zato što taj centar ima velike smeštajne kapacitete i nudi mnogo humanije uslove za boravak.

“Migrantima ni u kom slučaju nije mesto u parkovima, ponoviću da u centru za azil u Krnjači ima više od 600 kreveta, ima i više mesta u slučaju da bude više migranata od tog broja, mi možemo da dodamo još kreveta... Pomoć nevladinog sektora jeste dobrodošla, ali u svakom slučaju u uskoj koordinaciji sa državom”, kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice.

Prema Zakonu o azilu, nadležnost nad azilantima je podeljena između Komesarijata za izbeglice i migracije, zaduženog za smeštaj, i Ministarstva unutrašnjih poslova koje je odgovorno za procesuiranje. Migranti u najvećem broju borave u Parku kod autobuske stanice, tu ih dovezu autobusi, a to je ujedno i mesto gde mogu da kupe kartu za dalji put. S druge strane i migranti koji su smešteni u centru za azil u Krnjači, dolaze u ovaj park, radi susreta, besplatnog interneta kod Info-parka i druženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: