"Sputnjik": Ugašen jedan vlasnik "Politike", šta sad?

Sputnjik je došao do dokumenta u kom se navodi da je preduzeće koje je jedan od vlasnika “Politike“ izbrisano iz spiska poreskih lica Ruske Federacije.

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

19:32

B92

Kako se navodi, dokument u kom se navodi da je preduzeće sa ograničenom odgovornošću “Ist medija grup“ izbrisano iz spiska prema nalogu Federalne poreske službe 23. maja ove godine, a dokument je objavljen 19. avgusta.

“Ist medija grup“, koja je u srpskim medijima označavana kao vlasništvo biznismena Miroslava Bogićevića, registrovano je u Moskvi 12. januara 2012. godine, sa naznakom — izdavačka delatnost. Iste godine to preduzeće je, prema do sada poznatim informacijama, postalo kupac 50 odsto vlasništva dnevnika “Politika“ od nemačke medijske grupacije “Vac“ kao ranijeg akcionara “Politike“.

“Pravno lice koje u poslednjih 12 meseci, koji su prethodili trenutku donošenja odluke registrovanog organa, nije dostavilo knjigovodstvene dokumente predviđene zakonom Ruske Federacije o porezima i taksama i nije vršilo operacije na najmanje jednom bankovskom računu, smatra se da je praktično prestalo sa radom (u daljem tekstu — neaktivno pravno lice)“, piše u dokumentu Federalne poreske službe iz Moskve. Takvo pravno lice, pojašnjeno je u istom dokumentu u koji je Sputnjik imao uvid, može da bude isključeno iz jedinstvenog državnog registra pravnih lica na način propisan tim Federalnim zakonom.

Ruski pravnici kažu da “Ist medija grup“ ne može da nastavi rad ako naknadno pošalje izveštaje. Međutim, oni pretpostavljaju da je firma ili prodata ili poklonjena pre nego što je ugašena.

“Ako je prodata, onda je to preko ofšora, i na to vlasnik nije imao pravo — jer ima zabranu prodaje“, pojašnjavaju ti pravnici za Sputnjik. U tom slučaju država može da oduzme “Politiku“ od kupca.

Međutim, postoji i mogućnost stečaja preduzeća “Ist medija grup“, a to onda znači da će poverioci biti namirivani i “Politikom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: