Kako je Vučić "krojio" program Dubrovnik foruma

Organizatorima Dubrovnik foruma, na koji dolazi pet šefova država, te brojni ministri, najveću muku zadao je gost koji ne dolazi - Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.08.2016.

13:00

Kako je Vučić
Foto: Tanjug

On je na neki način "diktirao" poruke i izjave i pojedinim hrvatskim zvaničnicima.

Naime, zagrebački Jutarnji list piše da je 24 sata uoči početka sutrašnjeg foruma dramatično promenjen i "krojen" program, sve zbog nedoumica hoće li na njemu učestvovati srpski premijer.

Pozivajući se na diplomatske izvore, list piše da je premijerski panel na kojem je trebalo da učestvuje i srpski premijer otkazan, a u jednom trenutku činilo se da u Dubrovnik neće doći ni tehnički premijer Hrvatske Tihomir Orešković.

U poslednjem trenutku nađeno je kompromisno rešenje - da se premijerski panel otkaže s obrazloženje da za njega ne postoji zanimanje i da ga zameni ministarski panel, koji će voditi šef Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, a učestvovaće i Orešković.

Takođe, onog trenutka kada je već bilo jasno da Vučić verovatno neće doći oštro je, kako navodi Jutarnji, reagovao hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač izjavom da ako Vučić dođe, neka ponese popis svih osumnjičenih, svih onih Hrvata i državljana Hrvatske koji su optuženi ili osuđeni u odsutnosti i preda ih Hrvatskoj.

Šta je svemu tome prethodilo list piše pozivajući se na "veoma poverljive" diplomatske izvore.

Vučić je, kako se tvrdi, prvo "zakasnio" s prijavom, tačnije - nije je poslao pre tri sedmice kada je istekao rok, iako je dolazak najavio još u vreme susreta sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović u Hrvatskoj i Srbiji.

Prema "Jutarnjem", njegova prijava u Hrvatsku je stigla "sasvim iznenada", istog dana kad je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da još nije doneo konačnu odluku, ali da “verovatno neće učestvovati” na Dubrovnik forumu.

To Vučićevo 'ni da, ni ne' organizatorima je stvorilo dodatne poteškoće, a kako u Dubrovnik dolazi više predsednika i šefova diplomatija nego premijera donesena je odluka o otkazivanju “premijerskog panela”, piše list citirajući diplomatske izvore.

"Jutarnji" konstatuje da je ovaj organizacijski pingpong između Beograda i organizatora Dubrovnik foruma, koji je godinama nosio naziv Kroacija samit, a ove godine je preimenovan, još jedan pokazatelj sve lošijih hrvatsko-srpskih odnosa, pogoršanja koje je kulminiralo poslednjih dana.

List dalje primećuje da Inicijativa koju su pokrenuli Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović u Dalju i Subotici očito zasad nije dala rezultate, a hrvatska strana, bez obzira na to je li reč o sadašnjoj vlasti ili opoziciji, jasno je naglasila da bez povlačenja spornog srpskog zakona o regionalnoj nadležnosti neće biti moguće da Srbija zatvori poglavlja 23 i 24.

Šef HDZ-a Andrej Plenković tvrdi da Srbija mora voditi računa o potezima prema Hrvatskoj ako ima nameru da napreduje prema EU, a i predstavnici udruženja veterana razgovarali su sa Zoranom Milanovićem i apelovali na to da političari prestanu da koriste huškački jezik, što je, kažu, u interesu dobrosusedskih odnosa Hrvatske i Srbije.

Inače, tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma je “Jačanje Evrope, povezivanje severa i juga”, a pre svega reč je o inicijativi Jadran - Baltik - Crno more.

Domaćin konferencije je Kolinda Grabar Kitarović, dolazak je potvrdilo petoro šefova država.

Tako će u Dubrovnik doći predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Mađarske Janoš Ader, predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite, slovenački predsednik Borut Pahor i bugarski predsednik Rosen Plevnelijev.

Dolazak su najavili i mnogi ministri spoljnih poslova, a očekuje se da će se razgovarati pre svega o saradnji i projektima zemalja koje povezuju tri mora.

Reč je o inicijativi unutar Evropske unije, kako bi se podstakla saradnja na polju ekonomije, transporta, energetike. Međutim, zanimanje za tu inicijativu pokazuju i Amerika i Kina, ali i zemlje koje još nisu ušle u EU i svima su vrata otvorena za saradnju”, rečeno je "Jutarnjem" iz diplomatskih izvora.

Tako se, kako najavljuje "Jutarnji", u Dubrovniku očekuje i pomoćnik kineskog ministra spoljnih poslova Liu Haising i bivši savetnik Baraka Obame za nacionalnu bezbednost Džejms L. Džons.

"Drugog dana skupa biće pet panela na kojima će se raspravljati o aktivnostima privrednih komora, energetici, transportu, sigurnosti i preduzetništvu i očekujemo mnoge inicijative i najavu projekata”, naveo je isti izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: