Ekvador uputio protest VB zbog pokušaja upada u ambasadu

Vlasti Ekvadora optužile britanske vlasti da nisu na odgovarajući način zaštitile njenu ambasadu u Londonu gde se nalazi osnivač Vikiliksa posle pokušaja upada.

Izvor: Beta

Utorak, 23.08.2016.

23:50

Ekvador uputio protest VB zbog pokušaja upada u ambasadu
Foto: Gettyimages

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž od 2012. godine boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Vlada Ekvadora zabrinuta je zbog neadekvatnog odgovora britanskih vlasti koje su došle u ambasadu dva sata posle incidenta", saopštila je ambasada Ekvadora u Londonu nakon što je jedan muškarac u ponedelja pokušao da preskoči zid i uđe u zdanje.

Muškarac je pobegao i nije identifikovan.

"U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, zemlja domaćin treba da preduzme odgovarajuće mere zaštite diplomatskih predstavništava od svakog oblika upada ili nanošenja štete", navodi se u saopštenju u kojem se incident ocenjuje kao "izuzetno ozbiljan".

Skotland jard je u oktobru ukinuo stalni nadzor ambasade, ocenjujući da nije neophodan.

Prema navodima Vikiliksa, stalno nadgledanje ambasade koštalo je britanske vlasti više od 13 miliona funti (15 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: