Turska: Evakuacija na granici, sprema se velika ofanziva

Turska je naložila evakuaciju stanovnika Karkamiša, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom Islamske države, javlja CNN Turk.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

19:00

Turska: Evakuacija na granici, sprema se velika ofanziva
Foto: Tanjug

Policija je preko megafona upozorila građane da se evakuišu "iz bezbednosnih razloga" iz grada Karkamiša, na koji su ispaljene dve minobacačke granate s teritorije Sirije, prenosi AFP.

Mediji takođe prenose da sirijski pobunjenici koje podržava Ankara pripremaju veliku ofanzivu kako bi ponovo osvojili Džarabulus i preuzeli ga od džihadista.

Istovremeno, danas je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Turska pružiti svaku vrstu podrške operacijama protiv džihadista Islamske države iz Sirije i Iraka, uključujući i moguću ofanzivu na Džarabulus, koji je pod kontrolom ID.

On je naveo da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv ID i kurdskih milicija, "kako u Turskoj, tako i izvan nje", rekavši da su te dve grupe intenzivirale napade u Turskoj posle prošlomesečnog pokušaja vojnog puča.

Čavušoglu nije precizirao kakva će biti planirana turska podrška, navodi AP.

On je na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Turska ubila oko 650 džihadista u vazdušnim udarima izvedenim iz vojne baze na severu Iraka.

Erdogan razgovarao o strategiji protiv ID sa Barzanijem

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa predsednikom autonomnog kurdskog regiona u Iraku Masudom Barzanijem o strategiji borbe protiv samozvane Islamske države i boraca zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), objavili su izvori iz Erdoganove kancelarije.

Oni navode da su Erdogan i Barzani takođe razgovarali o neophodnim koracima za zatvaranje škola i drugih institucija u iračkom Kurdistanu koje su povezane sa muslimanskim verskim vođom Fetulahom Gulenom, kojeg zvanična Ankara optužuje da stoji iza neuspelog pokušaja puča u Turskoj 15. jula, preneo je Rojters.

Isti turski izvori ističu da je Barzani izrazio podršku izabranom vođstvu Turske nakon pokušaja puča prošlog meseca, kad su pristalice dela vojnog vrha pokušale da svrgnu Erdogana sa vlasti.

Turska se istovremeno suočava sa pretnjama Islamske države, kako u samoj Turskoj, tako i preko granice susedne Sirije, kao i pretnjama kurdske militantne PKK, čije baze se nalaze u planinama na severu Iraka.

Iračke i kurdske snage u Iraku ostvaruju napredak u borbama sa džihadistima i na korak su do osvajanja njihove de fakto prestonice Mosula, čiji bi pad označio praktični poraz te sunitske terorističke grupe u Iraku, naveo je irački premijer Hajder al-Abadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: