"Izetbegović dodatno pogoršava političku situaciju"

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da izjava predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića dodatno pogoršava političke prilike.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2016.

19:28

Default images

Izetbegović je najavio da će zatražiti da država BiH pokrene spor s Republikom Srpskom u vezi sa referendumom o Danu Repubike.

Čubrilović je rekao da Izetbegovićeva najava da će pokrenuti spor pred Ustavnim sudom protiv RS "dodatno pogoršava uzavrelu političku situaciju, koju je sam Izetbegović proizveo prethodnom bespotrebnom apelacijom Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske".

"Najbolje rešenje bilo bi da Ustavni sud BiH razmotri zahtev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitavanje ranije odluke o 9. januaru i tu odluku, koja je pre svega politička, a ne pravna, stavi van snage. Tada bi prestali razlozi za održavanje referenduma o praznovanju Dana Republike Srpske", istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je kazao da građani Republike Srpske imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim važnim pitanjima koja se odnose na njihova osnovna ljudska prava.

"Ustavni sud bilo koje države nije iznad građana i njihove volje niti je to institucija izvan društvenog sistema. Posebno to nije Ustavni sud kakav je u BiH u kojem se odluke donose preglasavanjem konstitutivnih naroda, po političkim instrukcijama i uz učešće stranih sudija koje ne bira nijedna institucija ove zemlje", konstatovao je predsednik parlamenta RS.

Prema njegovim rečima, naglašavanjem da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, Izetbegović bi prvo morao da odgovori "kako to da su te odluke za Republiku Srpsku obavezujuće, a za Federaciju BiH nisu".

"Jer, ako su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, zbog čega onda u Federaciji BiH od 4. juna 2000. godine, dakle punih 16 godina, nije sprovedena odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na celom području BiH?", upitao je Čubrilović.

On je postavio i pitanje zašto Srbi kao konstitutivan narod ne postoje u tri od deset kantona u Federaciji BiH, kao i zbog čega u Federaciji BiH nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH iz 2007. godine, prema kojoj grb i himna tog entiteta nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer ne sadrže obeležja srpskog naroda.

"Zbog čega nije sprovedeno više od 90 odluka Ustavnog suda, a samo ova koja se tiče 9. januara, Dana Republike Srpske, mora da bude sprovedena?", upitao je Čubrilović u pisanoj izjavi za medije.

Predsednik parlamenta RS je istakao da "nije politički mudro i korektno, a sa stanovišta građana ni pošteno, graditi politički rejting usijavanjem međunacionalnih odnosa u BiH, mada je jasno da je ovakvo zaoštravanje odnosa usmereno na postizanje što boljeg rezultata na lokalnim izborima".

"Izbori će proći, ali će problemi koje produkuje lider SDA i posledice ostati i posle lokalnih izbora", ukazuje Čubrilović.

On je naglasio da mnoge demokratske zemlje organizuju referendumsko izjašnjavanje građana o važnim, ali i o običnim pitanjima koja se tiču građana, te da ne vidi zbog čega bi referendum o danu koji građani Republike Srpske doživljavaju i žele da praznuju bio sporan i izazivao bilo kakve potrese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: