Simić: Obnavljanjem svetinja obnavljamo sebe

U manastiru Devič, koji se nalazi u opštini Srbica na severu Kosova, organizovana akcija uklanjanja ostataka spaljenog manastirskog konaka i pomoćnog objekta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

23:14

Default images

Tokom martovskog pogroma 2004. godine manastir Devič je u potpunosti spaljen, a njegova obnova još traje.

"Uz blagoslov mati Anastasije okupili smo se u ovde da uklonimo ostatke manastirskog konaka, koji je zapaljen 2004. godine i u ovakvom stanju kao što vidite stoji do danas", kazao je predsednik Srpske liste Slavko Simić.

Simić je istakao da se manastir, koji je izolovan u dreničkoj šumi, suočavao sa mnogobrojnim izazovima.

"Mi smo danas želeli da volonterskom akcijom pomognemo manastiru, kako bi stvorili preduslove da uz pomoć donatora i ljudi dobre volje veoma brzo krenemo u obnovu i izgradnju konaka", naveo je Simić.

Akciju su organizovali predsednik Srpske liste, odbornik Srpske liste u opštini Vučitrn Zoran Rakić, odbornik Srpske liste u opštini Leposavić Branko Bojović, a u akciji su učestvovali i građani Prilužja i Leposavića.

Manastir Devič iz 15.veka, među pravoslavnim vernicima predstavlja jednu od najvažnijih svetinja, pre svega zbog moštiju sveca manastira Joanikija Devičkog i okuplja hodočasnike sa raznih strana.

U ovom manastiru živi šest monahinja.

Kfor se povukao 2012. godine i od tada je bezbednost manastira u nadležnosti Kosovske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: