Ko ruši spomenik Miloševiću, koji ni ne postoji

Predsednik Srbije kaže da spomenik Slobodanu Miloševiću ne bi opstao zbog "vandalizma", a iz Inicijative mladih za ljudska prava kažu - zbog "odbrane Srbije".

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.08.2016.

15:55

Ko ruši spomenik Miloševiću, koji ni ne postoji
Foto: Getty Images

Tomislav Nikolić je još jednom komentarisao temu koja je odjednom izbila u prvi plan i ponovio da spomenik bivšem predsedniku Jugoslavije "ne bi trebalo da deli narod" i naveo da "taj spomenik ne bi ni fizički opstao jer bi se verovatno samozvane demokrate služile vandalizmom".

Reakcija je ubrzo stigla iz Inicijative mladih, koja je poručila da je tačno da spomenik Miloševiću ne bi opstao nijedan dan, ali ne zbog vandalizma već zbog odbrane demokratske i evropske Srbije.

"Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u najgoroj deceniji moderne srpske istorije, obećavamo da spomenik Slobodanu Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu", navela je inicijativa u proglasu.

Oni koji su rođeni i detinjstvo proveli u vreme ratova, potpune izolacije i odsečenosti od sveta, najveće bede i siromaštva, govore "i u ime svih mladih koji su sa služenja vojnog roka slati na prve linije fronta, mladih koji su gutali suzavac i kojima su glave i kičme lomili policijski pendreci, mladih koji su rano detinjstvo proveli u podrumima i redovima ispred supermarketa".

"Govorimo i u ime mladih koji su devedesetih godina pobegli u svet da se nikada ne vrate, mladih koji i danas beže u svet zbog posledica devedesetih godina, mladih koje je Miloševićeva politika odvojila od prijatelja sa kojima su se do tada igrali, družili i zabavljali, naših vršnjaka iz regiona koji su devedesete proveli pod opsadom", dodali su.

Kako se navodi, obaveza prema generaciji rođenoj dvehiljaditih je da im se obezbedi da ceo život prožive u miru.

"Zbog toga nećemo dozvoliti da spomenik poslednjem gospodaru rata sa naših prostora bude postavljen u Beogradu. Ukoliko do toga dođe, naša obaveza je da ga srušimo. To nije vandalizam, nego odbrana demokratske i evropske Srbije", saopštila je Inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: