"Novosti": Šta piše u sporazumu Srbije sa SAD

Sporazum o izručenju koji su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Amerike Džozef Bajden, prvi je ugovor iz ove oblasti sa SAD još od 1901.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 20.08.2016.

21:58

Njime je spisak optužbi, za koje je moguća međusobna ekstradicija, proširen za čitav niz krivičnih dela koja su "nastala" u roku od jednog veka. Na vrhu tog spiska su, kako saznaju "Večernje novosti", terorizam i dela vezana za korupciju i finansijske zločine.

Novi ugovor stupiće na snagu tek kada bude potvrđen u Skupštini i naslediće Konvenciju o izdavanju krivaca koji su svojevremeno potpisali predstavnici Kraljevine Srbije.

U Ministarstvu pravde kažu da je zato bilo potrebno "unaprediti pravni okvir te saradnje u skladu sa savremenim zakonodavstvom":

"Zaključivanjem novog bilateralnog ugovora između dve zemlje u ovoj oblasti, stvaraju se uslovi za čvršću i efikasniju saradnju, kako osumnjičeni ne bi bekstvom u drugu državu izbegli vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne. Taksativno navedena krivična dela za koje se do sada moglo tražiti izručenje proširena su na skoro sva krivična dela, koja poznaju zakonodavstva SAD i Srbije, čime je stvorena prilika za bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala", objašnjavaju u Ministarstvu.

Novim ugovorom Amerike i Srbije garantovano je i načelo da se nikome ne može suditi dva puta za isto krivično deo.

Prema "Konvenciji o izdavanju krivaca", koje su Kraljevina Srbija i SAD potpisale 1901. godine, pored "klasičnih" krivičnih dela, kao što su ubistvo, falsifikovanje, utaja, silovanje, otmica.., ekstradicija se vršila i kada je neko bio optužen za uništavanje železničkih pruga, gusarstvo, pobunu na brodu... Pod izručenja su potpadali i zločini i prestupi protiv zakona SAD o ukidanju ropstva i trgovine robovima. Nisu izručivane osobe optužene za političke prestupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: