Komemoracija povodom 75 godina od zločina u Jasenovcu

Republika Srbija i Republika Srpska zajedno će obeležiti 75. godišnjicu od zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

07:59

Komemoracija povodom 75 godina od zločina u Jasenovcu
Glavni ulaz u logor III Ciglana. Foto: Wikipedija

Na skupu na platou ispred "Topole užasa" u spomen-području Donja Gradina u Republici Srpskoj, govoriće predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komemorativnom programu prisustvovaće predstavnici Vlade Srbije i Republike Srpske, Skupštine Srbije, Skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa, predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, udruženja i gradjani.

U sistemu koncentracionog logora sa sedištem u Jasenovcu, osnovanom 21. avgusta 1941. godine, ubijeno je 700.000 ljudi, najvećim delom Srba, Jevreja i Roma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: