Otkud Rumunija na našem putu ka EU?

Kada se govori o odnosima u regionu, uglavnom se misli na odnose sa zemljama bivše Jugoslavije, ali bi pitanje moglo da se proširi i na još jednog suseda

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

16:37

Otkud Rumunija na našem putu ka EU?
Foto: Getty Images

Predstavnici vlaške manjine iz Timočke krajine zatražili su od Rumunije da aktivnije brani njihova prava, a odgovor su dobili od jednog od opozicionih lidera - da bi to moglo da se postigne i blokadom pregovora Srbije i Evropske unije.

Prethodnih godina na letnjem samitu Rumuna iz regiona, predstavnici Vlaha iz Timočke krajine tražili su smenu rumunskog ambasadora iz Beograda jer se ne bori za njih. Od matice su, ove godine, zatražili da se aktivnije uključi u borbu za njihova prava.

"Situacija je izuzetno teška, imajući u vidu da nemamo mogućnosti učenja maternjeg jezika u školama, nemamo mas medije na maternjem jeziku, a veliki je problem i bogosluženje na maternjem jeziku", kaže Predrag Balašević iz Vlaške narodne stranke.

Balašević kaže da se zalaže za dosledniju primenu sporazuma o zaštiti prava rumunske manjine iz 2012. godine, a u tome ga je podržao i Trajan Basesku, u vreme čijeg mandata na mestu predsednika Rumunije je ovaj sporazum i potpisan. Basesku je danas jedan od lidera opozicije.

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović i ovoga puta ostala je nedostupna za komentar za B92 uz obrazloženje da je na putu, a nije prihvaćena ni ponuda za telefonsku izjavu.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević takođe je van Beograda, dok je direktorka Vladine Kancelarije za evrointegracije Ksenija Milenković na godišnjem odmoru.

U Nacionalnom konventu koji prati pregovore sa Evropskom unijom kažu da će pitanje nacionalnih manjina doći u središte pažnje kada se bude radilo na konkretnim pitanjima iz poglavlja 23. Koordinator konventa Milan Antonijević kaže da rešenje treba tražiti u Akcionom planu za to poglavlje, ali i Akcionom planu za nacionalne manjine.

"Ovi bilateralni sporazumi jesu nešto što će biti preispitivano sa Evropskom unijom, da li su oni u skladu sa najvišim standardima poštovanja prava nacionalnih manjina. Ovde govorimo o dobroj praksi, govorimo da će se tražiti praksa koja postoji u EU, a koja je pokazala dobre rezultate i na taj način će se sporovi u ovom pitanju rešavati", kaže Milan Antonijević, koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 23.

Prethodni put položaj rumunske i vlaške manjine bio je tema pred Samit Evropske unije u martu 2012. godine na kome je Srbija dobila status kandidata za članstvo. Tada je rešen potpisanim sporazumom na koji se sada poziva Vlaška narodna stranka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: