Australija: Zatvara se jedan kontroverzni kamp

Australija i Papua Nova Gvineja saglasile su se da će zatvoriti kontroverzni kamp za smeštaj migranata na ostrvu Manus, koji finasira Australija.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.08.2016.

11:38

Australija: Zatvara se jedan kontroverzni kamp
Foto: Getty Images

Nije poznato šta će se dogoditi sa kampon Nauru, a ni sudbina više od 800 migranata koji žive na Manusu još nije rešena.

Po australijskom zakonu, svako ko je uhvaćen u pokušaju da stigne do njihove zemlje čamcem, šalje se u kampove na ostrvu Manus ili Nauru, dok njihove molbe za azil ne prođu proceduru.

Ovi migranti nikada ne dobijaju pravo da se presele u Australiju, prenosi Rojters.

Neki azilanti žive godinama u ovom logoru, koji je izložen kritikama Ujedinjenih nacija i grupa za zaštitu ljudskih prava, zbog brojnih izveštaja o lošim uslovima, maltretiranju i samopovređivanju koji uključuju i decu.

U Papui Novoj Gvineji nikako nisu zadovoljni idejom da se stotine migranata vrate u njihovu zemlju a bilo je vesti i o napadima lokalnog stanovništva na azilante.

"Papua Nova Gvineja i Australija su saglasne da kamp treba da bude zatvoren. Važno je da ne treba žurirti sa procesom iseljavanja" navodi se u saopštenju premijera Papua Nove Gvineje u kom nije preciziran datum gašenja kampa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: