Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

Bivši glavni tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs kaže da su na delu nečasni i neosnovani pokušaji da se rehabilituje predsednik Jugoslavije.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2016.

09:06

Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića
Foto: Getty Images

Najs je za Radio Slobodna Evropa rekao da je u pitanju vađenje jedne rečenice iz konteksta i ističe da u procesu protiv Radovana Karadžića nije suđeno Miloševiću.

On smatra da su takvi navodi britanskog novinara Nila Klarka "verovatno deo kampanje orkestrirane iz Srbije - i moguće je iz Rusije".

Najs tvrdi da je, iako su na svim stranama činjeni ratni zločini, "jednostavna i neoboriva činjenica da je u sukobima devedesetih daleko najviše zločina pocčnila Srbija - i po broju i po težini - i oni vode ka Miloševiću".

To je, kaže, konstatovalo i sudsko veće na kraju prezentovanja dokaza tužilaštva, ali je Miloševićeva smrt onemogućila izricanje presude, naglašava Najs.

On ukazuje na to da je veoma važno imati u vidu da se svaki postupak vodi posebno, te da to znači da dokazi u procesu jednom optuženom, u ovom slučaju Karadžiću, nisu toliko usredsređeni na ostala osumnjičena lica koja su pomenuta u ovom predmetu, dakle na Miloševića.

"Ako je neko zainteresovan da detaljno istražuje, treba da se fokusira na odluku sudija u procesu Miloševiću na kraju izvođenja dokaza tužilaštva", ističe Najs.

On objašnjava da je utvrdivanje krivice ljudi poput Miloševića, Karadžića, Mladića i ostalih veoma kompleksan proces, za šta je potrebno pažljivo razmatranje svih dokaza.

"Ne postoji prečica za ljude, poput Klarka, koji nastoje da rehabilituju Miloševića tako što istrgnu jedan paragraf iz cele presude, pogrešno ga citirajući i koristeći van konteksta", zaključuje bivši tužilac Najs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: