"EU ponižava Tursku, naš narod je traumatizovan"

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu optužio je Evropsku uniju za "ponižavanje" Ankare.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2016.

09:07

Foto: Gettyimages

On je ponovio zahtev za uvođenje bezviznog režima u zamenu za zaustavljanje protoka migranata ka Evropi.

"Turski narod je traumatizovan, nakon neuspelog pokušaja puča 15 jula" rekao je Čavušoglu u intervjuu za nemački ''Bild" i istakao "umesto da pomažu Tursku, Evropska unija nas ponižava", prenosi AFP.

Odnosi Evropske unije i Turske su se pogorešali nakon pokušsaja državnog udara na predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali i zbog zabrinutosti Evropa na koji način Ankara rešava aktuelnu krizu.

Turska oštro odbacuje kririke EU da se "čistkama" narušavaju standardi ljudskih prava koja Ankara mora da poštuje, kao deo sporazuma o ukidanju viznog režima za građane Turske i ubrzanju procesa pristupanju EU.

Čavušoglu je rekao da je Turska uložila intenzivne napore "kao nekoliko drugih zemalja, kako bi se ispunili uslove pristupanja EU", a zauzvrat Turska je dobila "samo pretnje, uvrede i totalnu blokadu" od 28 zemalja EU.

"Pitam se, koji zločin smo počinili. Čemu to neprijateljstvo'', pita Čavušoglu, koji je u sredu optužio EU za podržavanje vođa protesta u Turskoj.

Na pitanje ''Bilda'' da li će Turska dozvoliti da stotine hiljada migranata stignu u Grčku, Čavušoglu je rekao da je "stvar potpuno jasna. Ili ćemo obostrano da poštujemo dogovor, ili ćemo da se podelimo", preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: