Hag: Izdato uputstvo o pristupu spisima u posedu Mehanizma

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) saopštio je da je izdao uputstvo o pristupu spisima u njegovom posedu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.08.2016.

20:28

Hag: Izdato uputstvo o pristupu spisima u posedu Mehanizma
Foto: Thinkstock

Kako navode, to uputstvo predstavlja institucionalni osnov za režim bezbednosti informacija i uslova pod kojim im se može pristupiti.

Uputstvo o pristupu, izdato u petak, odnosi na sve spise u posedu MMKS, uključujući i neaktivne spise Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) koji su prebačeni u nadležnost MMKS, kao i spise i arhive koje je stvorio ili kojima upravlja sam MMKS.

Spisi kojima i dalje upravlja MKSJ, uključujući i one koji se aktivno koriste na MKSJ, kao i kolekcije dokaznog materijala u posedu Tužilaštva, nisu obuhvaćeni Uputstvom o pristupu.

Uputstvo o pristupu odražava privrženost MMKS poštovanju obaveze da njegov rad bude otvoren i transparentan, i potvrđuje njegovu posvećenost poštovanju principa navedenih u Univerzalnoj deklaraciji o arhivima, navodi se u saopštenju.

Uputstvom se ističe pravo javnosti na pristup spisima i arhivima MMKS i naznačuju se kriterijumi koji se odnose na zahteve za pristup.

Uz to, Uputstvo o pristupu je u skladu s utvrđenim pravilima i standardima Ujedinjenih nacija, uključujući i ST/SGB/2012/3, uz istovremeno uzimanje u obzir jedinstvene prirode pravosudnih spisa.

U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 1966 (2010) i Članom 27 svog Statuta, Mehanizam je zadužen za upravljanje arhivama MKSR, MKSJ I MMKS, njihovo očuvanje i omogućavanje pristupa, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: