Skupština o izboru nove vlade, Tviteru, Vlasima...

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izboru nove vlade, nakon sinoćnjeg prekida sednice.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.08.2016.

10:05

Skupština o izboru nove vlade, Tviteru, Vlasima...
Foto: Tanjug

Poslanici su u sredu 12 sati raspravljali o izboru nove vlade, kada je oko 22 h, na predlog mandatara Aleksandra Vučića, odlučeno da se sednica nastavi danas.

Vučić je zbog nevremena koje je sinoć pogodilo zapadnu Srbiju predložio da se rasprava prekine i rad nastavi danas.

Na raspravi u sredu su svoje stavove o programu i izboru nove vlade izneli predstavnici poslaničkih grupa, a počela je i rasprava o listi prijavljenih govornika.

Mandatar Vučić je u utorak u višesatnom izlaganju predstavio program koji je sažet na 68 strana i koji možete pronaći na ovom linku, kao i članove Vlade Srbije.

Nova Vlada Srbije imaće osam novih članova, ali i jednak broj resora kao i prethodna.

Današnja rasprava započela je izlaganjem poslanika Miroslava Aleksića iz SDS koji je upitao mandatara Aleksandra Vučića da li će nastaviti da u prisustvu medija prima građane i izigrava i lokalnu vlast i katastar...

Vučić je rekao da je posao predstavnika vlasti da razgovara sa građanima, da oseti njihov puls i vidi njihove probleme, te dodao da je onoga dana kad je u Vladi Srbije primao građane rešeno više od polovine njihovih problema.

Poslanik DSS Đorđe Vukadinović rekao je da se čudi kako mandataru niko nije skrenuo pažnju da se nakon sat i po – dva praćenja govora gubi koncentracija. A Vučić je na to rekao da, sem mržnje i ostrašćenosti, nije čuo ništa drugo u proteklih nekoliko minuta, spomenuši malverzacije sa Državnom lutrijom Srbije i optuživši
Vukadinovića da je uzimao novac.

Vukadinović je u replici poručio Vučiću: "Da ste takav džek i džentlmen kakvim se izdajete, onda biste omogućili deset sati rasprave. I koliko god biste želeli da ličite na Merkelovu ili Putina, najviše asocitare na Kaligulu i Nerona".

On je rekao Vučiću i da se predstavlja kao demokratski premijer, a da on to ustvari nije i da uskraćuje vreme opoziciji da se čuje i njihov glas i kritika, jer "Vučić to ne može da izdrži".

Polemisalo se i o tome ko je "prodao veru za večeru" i o Vlasima, a onda je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila da je Vukadinović napustio salu i pritom poslao poljubac mandataru. Opširnije u posebnoj vesti.
Foto: Tanjug
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković osudili su danas tvitovanje predsednika pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića uz ocenu da time vređa i poslanike i građane.

Martinović je naveo da je Radulović na Tviteru napisao da parlament liči na farmu, dok je Gojkovićeva to nazvala skandalom.

"Biti poslanik znači predstavljati građane Srbije i u Srbiji i svuda u svetu", rekla je predsednica parlamenta, a Radulović, koji je bio u skupštinskoj sali, potom ju je pozvao da spreči nasilje nad poslanicima.

Radulović je rekao da Gojkovićeva nije predstavnik Tvitera, već predsednica parlamenta i da je njena dužnost da zaštiti poslanike od vređanja i da im dozvoli da se o tome izjasne.

Gojkovićeva je odbila da stavi na glasanje Radulovićev predlog, ostavši pri stavu da poslanici pokreta "Dosta je bilo" povređuju dostojanstvo parlamenta.

"Kamere su uperene u vas, samo se vi slikajte, a mi ćemo da nastavimo da radimo i dalje", rekla je Gojkovićeva, dok su poslanici "Dosta je bilo" u rukama držali skupštinski poslovnik, ukazujući da je na taj način prekršen rad parlamenta.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović zatražio je danas, tokom rasprave od predsedavajućeg Skupštine Srbije Veroljuba Arsića da ga zaštiti od uvreda mandatara budućče vlade Aleksandra Vučića.
Foto: Tanjug
Radulović se pozvao na povredu Poslovnika po kojem "nije dozvoljeno vređenje i izvrtanje činjenica", dok je Arsić ocenio da taj zahtev nije utemeljen pogotovo što je, kako je rekao, manadatar "izneo potpune činjenice".

Šef poslanika DJB je naveo i da Vučić prvo kaže da poštuje poslanike, a potom govori stvari "koje su besmisleno izvrtanje činjenica".

"Vidim da ne znate, opet izmišljate, ne mogu da razumem vašu patološku mržnju, nameštate se kao za spot...", citirao je Radulović delove obraćanja Vučića koji je odgovarao poslanicima na primedbe na rad buduće vlade.

Arsić je rekao da Radulović za to što je rekao mandatar, "ne može da kaže da su uvrede, pogotovo što su iznete potpune činjenice".

Radulovićeve kao i stavove ostalih poslanika DJB, osudili su u izjavama novinarima u parlementu poslanica Nove Srbije Dubravka filipovski i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

"Ako se neko ponaša kao i u rijaliti šouu, onda su to Radulović i njegovi poslanici", rekao je Komlenski dok je Filopovska pozvala poslanike DJB da poštuju dostojanstvo Skupštine Srbije.

Poslanici pokreta Dosta je bilo napustili su skupštinsku raspravu nešto pre 13 sati, kao što su činili i prethodna dva dana. Opširnije u posebnoj vesti.

Poslanica Srpske napredne stranke Aleksandar Tomić izjavila je da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića autorsko delo koje ima osobine naučnog rada.

"Ono što predlažem mandataru, da vaš rad odštampate, jer mislim da će u budućnosti ostaviti velikog traga za ljude koji se bave ekonomijom i političkom ekonomijom, upravo zbog toga što na jedan sistematičan i integrativni način prikazano da politika može da daje svoje rezultate u svakodnevnom životu", rekla je Tomić u Skupštini Srbije tokom rasprave o izboru nove vlade. U Skupštini Srbije se žustro raspravljalo i o tome da li jedan isti govor može da se ponavlja posle 18 godina.

Poslanici vladajuće koalicije ponovili su da će podržati izbor nove vlade, opozicija i dalje kritikuje, a često je i javljanje poslanika po povredama Poslovnika.

Povodom kritika na račun ekspozea i uvreda koje su se čule o dikataturi, o tome da je konje uveo u skupštinu i da je mentalno nesposoban dok ne prođe neku vrstu pregleda, Vučić je rekao da su u njegovom ekspozeu brojevi, pregledi i preseci, te da u njemu nema ništa literarno i uopšteno.

U raspravi, poslanici SNS ocenili su da će budući tim vlade, sačinjen od ljudi od iskustva i struke, dosledno da sprovede program i da korak po korak ostvari rezultate, dok su poslanici opozicije iz SDS poručili su da ne mogu da podrže program nove vlade jer nisu videli njene rezultate u prethodne četiri godine.

Poslanik SNS Veroljub Arsić poručuje da su neki zaboravili da je politika Aleksandra Vučića na izborima dobila apsolutnu podršku, te da je narod nepogrešivi sudija.

Navodeći da opozicija kaže da je Vučić loš premijer, Arsić kaže da je taj isti narod glasao i o bivšoj vlasti koja je na izborima dobila pet odsto podrške.

"Neko vređa narod, ne nas poslanike", rekao je Arsić, navodeći da se predstavnici bivšeg režima za četiri godine vladavine potrošili 5,5 milijardi evra, a sada se čude što ih građani neće u ministarskim foteljima.

DSS ponavlja kritike na račun dužinu ekspozea i ocenjuje da se ne može razgovarati o politici "jer je politika prethodne, a i buduće vlade neuhvatljiva".

Poslanik Dveri Srđan Nogo govorio je o rastu broja pritužbi na račun banaka, te je mandataru predao disk sa podacima o radu banaka na osnovu kontrole NBS, ocenjujući da je nedopustivo da sudije pojedinih sudova dobijaju povoljne kredite, na osnovu ugovora tih sudova i banaka.

Poslanica SRS Vjerica Radeta, koja je govorila i o Juri i o tome šta je izrabljivanje radnika, navela je da Srbija ne može da sedi na dve stolice kada je reč o spoljnoj politici, te da radikali traže da se opredeli za Rusiju.

Za LDP je, kako je navela poslanica te stranke Nataša Mićić, ekspoze premijera "status kvo", navodeći da je Srbiji umesto toga potrebna odlučnija orijentacija prema EU, promena Ustava, bolji odnosi u regionu, saradnja sa NATO…

Prema njenim rečima, delovi ekspozea mandatara koji se odnose na ekonomske mere su za LDP prihvatljivi, poput podsticaja preduzetništva i javno-privatnog partnerstva.

Mićić navodi da je za LDP prioriteti sloboda, ljudska prava i vladavinu prava, te da pravna država mora da ima odgovor "pa taman da je reč o tri barake".

Kako je navela, u ekspozeu piše da je planirano povećanje budžeta za investicije za naoružanje i do šest puta i da to nije prioritet jer je mnogo potrebnija infrastruktura, navodeći da je 501 osoba poginula u prvih 10 meseci prošle godine.

Zajedno za Srbiju glasaće protiv izbora nove vlade, rekao je poslanik te stranke Dušan Petrović ocenjujući da je u prethodne četiri godine na delu bilo sprovođenje centralizacije državnih poslova, a da je Srbiji potrebna suštinska decentralizacija.

Petrović je ocenio da je dobro što je deficit smanjen, ali da poboljšanja životnog standarda nema bez jasnih projekata.

Javljajući se po povredi Poslovnika, lider DjB Saša Radulović kaže da mandatar vređa parlament kada za kritike opozicije kaže da su toliko besmislene da nisu vredne komentara, kao i rečima da "razume patalošku mržnju" i to da poslanici ne mogu da izdrže da sede u sali, te da se nameštaju kao za spot kada govore u parlamentu.

Njegov stranački kolega Dušan Pavlović kritikovao je socijalnu politiku koju je u predstavio mandatar.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković, govoreći o potrebi proveri zdravstvene sposobnosti kandidata za ministre pre njihovog izbora, naveo je da niko, citiranjem Zorana Đinđića, makar i na loš način, neće moći da postane Đinđić.

Poslanik DS Radoslav Milojičić kritikovao je mandatara zbog odnosa vlasti SNS prema lokalnim samopravama. Vučić: Šta da odgovorim onima koji su opustošili fabrike.

Mandatar Vučić kaže da u ekspozeu nema reči o "Južnom toku", citirajući Vladimira Putina da je "Južni tok" mrtav.

Tokom današnje rasprave šest novih poslanika, koji su popunili upražnjena poslanička mesta, položili su zakletvu.

Zakletvu su položili Stanislava Janošević, Nenad Mitrović i Ivan Bauer, sa liste Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje, Jovan Jovanovic sa izborne liste Dosta je bilo - Saša Radulović, Dragan Vesović sa izborne liste Dveri - DSS i Bajra Gegić sa izborne liste SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovaće svečanoj ceremoniji polaganja zakletve predsednika i članova Vlade Srbije u Domu Narodne skupštine, saopšteno je iz kabineta predsednika.

U saopštenju se navodi da će ceremonija polaganja zakletve biti održana u 19 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: