Vučićev "skraćeni" ekspoze trajao 6 sati, poslanici danas

Sednica Skupštine Srbije na kojoj je mandatar Aleksandar Vučić predstavio program i članove Vlade Srbije trajala je šest sati, a rad će biti nastavljen u sredu.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

14:07

Vučićev
Foto: Tanjug

Poslanici će o predlogu mandatara raspravljati danas.

Kako naglašava agencija Tanjug, Aleksandar Vučić je u Skupštinu stigao 15 minuta pre početka sednice na kojoj je predstavio svoj novi kabinet. Oko 20 sati završio je izlaganje ekspozea.

Predsednica Skupštine Maja Gojković je nakon toga odredila pauzu i navela da se rad nastavlja u sredu od 10 h.

Vučić se na početku govora zahvalio Alfredu Guzenbaueru, bivšem rumunskom premijeru Viktoru Ponti i italijanskom političaru Franku Fratiniju, koji prisustvuju sednici.

Potom je u uvodnom delu izlaganja govorio o promenama u prethodnim godinama, a zatim se fokusirao na ekonomiju i izgradnju kredibiliteta Srbije u regionu i svetu.

Mandatar je izložio program Vlade koji je sažet na 68 strana i koji možete pronaći na ovom linku.

Prethodno su govorili poslanici DS i DSS Bojan Pajtić i Milan Lapčević, a predsednica Skupštine Maja Gojković je pre toga istakla da su pojedini poslanici vikali na zaposlene u Skupštini i da se zbog toga potkrala jedna greška na početku njenog izlaganja.

Nakon iznošenja ekspozea poslanici imaju pet sati za raspravu, ali s obzirom na mogućnost replika i javljanja po poslovniku, sednica bi mogla da potraje.

Predsednica skupštine Maja Gojković produžila je rad i posle 18 časova.

Poslanici opozicije tražili su pre izlaganja ekspozea da se sednica odloži jer kako su naveli, zakazana je u prekratkom roku i poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević rekao je da su materijal od 130 strana u kome su program i ciljevi vlade dobili tek pred početak sednice.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Bojan Pajtić rekao je da se tri i po meseca čekalo na formiranje vlade pa da se moglo sačekati još malo kako bi poslanici mogli da daju primedbe koje bi mogle unaprediti rad buduće vlade.

Predsednica skupštine Maja Gojković odgovorila je da je bilo dovoljno vremena za pripremu i da su na isti način i pre zakazivane sednice na kojima se birala vlada.
Ona je napomenula i da će nakon izlaganja ekspozea odrediti kratku pauzu. Predloženo je da buduća vlada ima 16 resora, četiri potpredsednika koji će obavljati i ministarske dužnosti i tri ministra bez portfelja.

Polovinu resora u budućoj vladi treba da preuzmu novi ministri, dok u ostalih osam ministarstava neće biti personalnih promena. Da bi vlada bila izabrana potrebno je da za nju glasa najmanje 126 poslanika. Mandat vlade počinje polaganjem zakletve.

Ukoliko bude izabrana, u novoj vladi, koju je predložio mandatar Aleksandar Vučić, biće osam novih ministara kojih nije bilo u prethodnoj vladi, dok će šest ministara iz prethodnog sastava ostati bez te funkcije.

U Vučićevom kabinetu će, ukoliko bude izabran u parlamentu, prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova biti Ivica Dačić, potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednica i ministarka građevine Zorana Mihajlović i potpredsednik i ministar trgovine Rasim Ljajić.

U novoj vladi Aleksandra Vučića ministar finansija biće Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar rudarstva Aleksandar Antić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar rada Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukić Dejanović i Milan Krkobabić.
Tanjug
Cilj nove vlade je prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima, izjavio je danas mandatar Aleksandar Vučić, dodajući da će biti povećane plate u javnom sektoru.

"Govorli su mi kada sam prošlog puta govorio narodnim poslanicima da ćemo da imamo dvostruko manje plate nego što smo imali u prethodnom periodu. Danas imamo veće plate nego što smo ih imali tada, ali pre svega zahvaljujući rastu plata u privatnom sektoru", rekao je Vučić obrazlažući ekspoze.

U javnom sektoru i policajci i pripadnici odbrane, vojske i u socijalnom i zdravstvenom i obrazovnom sektoru mogu da očekuju dalja povećanja plate, naglasio je Vučić dodajući da to neće biti mala povećanja plate.

On je dodao da će se plate u javnom sektoru i penzije u budućnosti redovno isplaćivati, kao i da je cilj da se kroz povećanje potrošnje podigne rast, a ne samo kroz povećanje izvoza i investicija.

Dodao je da je od 2014. do 2016. otvoreno 124.000 novih radnih mesta, da je više od jedne fabrike mesečno otvarano, da je stabilizovana valuta i ostvarena niska inflacija.

Vučić je naveo i da su ekonomska, regionalna i politčika stabilnost uslov za nove investicije, kako inostrane, tako i domaće, primetivši da nam stabilnost donosi i međunarodni ugled, poštovanje za našu zemlju, jer je sposobna da se sama snalazi, jer je suverena, jer joj se veruje i jer je pouzdan partner svojim prijateljima.

Kako je dodao, prethodna vlada je ostvarila stabilnost, a nova će raditi još vrednije radi prosperiteta i napretka.
Tanjug
Mandatar Aleksandar Vučić poručio je danas da će u naredne četiri godine biti otvoreniji za kritike i primedbe, ali da neće uzmicati i da će nastaviti da se bori za Srbiju i svakoga ko radi u korist građana.

"Naredne četiri godine nameravam da budem još otvoreniji za kritike i primedbe, pokušaću da budem ljubazniji, što ne znači da neću biti samouveren i oštar u odgovorima onima koji se služe klevetama i lažima. Uzmicati neću nikada, boriću se za Srbiju, svakog člana vlade, vladu, svakog ko radi u korist građana i naroda", poručio je Vučić u parlamentu.

On je rekao da mu se čini da posle snažne političke podrške na izborima ima osećaj da sve veći broj građana deli njegovo političko stanovište o promenama i da se širi podrška reformama.

Naveo je da kritike nisu nesto što tek tako prolazi pored njega, već da ih sluša i prati.

"Pratim ih, čujem, slušam nisam slep i gluv i gledam da se menjam", rekao je Vučić, primetivši da je ponekad bio strog i arogantan, brz u odgovorima, da je delovalo da mnoge odgovornosti preuzima na sebe.

Dodao je i da zato nije iznenađen što su ga pojedini zvali diktatorom, tiraninom, autokratom, navodeći da većina tih ljudi to čini jer je navikla na ranije privilegije.

Vučić ke rekao da nisu svi želeli uspeh vlade i Srbije, da je kad je dobio prvi mandat znao da će svaki znak slabosti pojedini pokušati da iskoriste jer nisu želeli da se Srbija menja, da je, takođe, znao da su ga mnogi građani "psovali" kad su uvedene mere fiskalne konsolidacije, ali da je sada jasno da je Srbija stabilna i finansijski sigurna.
Tanjug
Vučić je poručio da će se nova vlada zalagati za mir i stabilnost u regionu, te da će biti najveća prepreka svima koji bi da destabilizuju Srbiju, guraju je na dole i zaustave u razvoju.

On je u ekspozeu pred poslanicima u Narodnoj skupštini rekao da su regionalna i ekonomska stabilnost uslov za nove investicije, jer bez stabilnosti nema ni domaćih ulaganja.

U teškim geopolitičkim uslovima, naročito posle Bregzita i neuspelog vojnog puča u Turskoj, sve je teže i komplikovanije voditi politiku Srbije, ocenio je Vučić.

"Pojedine zemlje u regionu, o kojima i danas neću reći, zarad političkih poena, poput Hrvatske, otvaraju stare rane i ugrožavaju regionalnu stabilnost. Nije lako u odnosima ni u BiH, posebno otežavaju izjave zvaničnika i neprocesuiranje onih koji su počili zločine", rekao je Vučić.

Istakavši da je poruka Srbije da će goniti Srbe koji su počinili zločine, ali i sve ostale koji se nalaze na našoj teritoriji, Vučić je poručio: "Jedino što tražimo da zločinici bez obzira na nacionalnost odgovaraju, jednako vredi svačiji život. Ne tražimo da srpski život vredi više, ali zahtevamo da srpske oči vrede kao i one nevinih hrvatskih, muslimanskih, i svih drugih žrtava".

Stvaraćemo uslove za bolje odnose, dodao je, ali i poručio da ćemo znati da zaštitimo naše nacionalne interese.

"Postali smo svesni interesa previranja i počeli smo da se prilagođavamo. Otkrili smo novu reč - razgovor, prestali sa besmislenim sukobima. Prihvatili smo da imaju oni svoje interese i setili se da mi imamo svoje", primetio je Vučić dodajući da je Srbija počela da priča sa svima, pa i onima koje je vole i razume, tako i onima koji nju ne vole i ne razumeju.

To je, prema njegovim rečima, nova Srbija koja je izašla u svet i koju je svet prihvatio.

"Postali smo centar razvoja i stabilnosti. Privukli najveći broj investitora, kako stranih tako i domaćih. Prošle godine smo imali bez ikakvih privatizacija 1,850 milijardu evra investicija, a jedna BiH, koja nije manja od nas 400 miliona evra. To dobro u teškom vremenu koje je veoma komplikovano", objasnio je istakavši da je put Srbije put mira, dijaloga i razvoja.

Vučić je naglasio da je Srbija učila da beda stiže sa ratovima, da nema napretka dok se čuju topovi.

"Za fabrike, puteve i škole u Srbiji je potreban stabilan Balkan, region bez sukoba, region dijaloga. Spremni smo da otkrijemo sve ono dobro i lepo u okruženju. Spremni smo da investiramo u njihovo bolno sećanje kao i u naše. Računamo da je to prvi korak ka onom danu kada ćemo se svi sećati svih i poštovati sve, danu kada će svi znati da smo zajedno naučili krvavu lekciju koja se ne bi ponavljala", uveren je on.

Poručio je da će svako ko zaboravi na tu našu obavezu time raditi protiv interesa ne Hrvatske, BiH, Crne Gore, već elementarnih interesa Sbrije, žvota u njoj.

Rat u okruženju proizvodi problema u Srbiji, onemogućuje život u njoj, podsetio je Vučić, primetivši da su građani Srbije, kada je vođena politika na pogrešan, a ne pametan nacicn, plaćali to bedom, hiperainflacijom, životima.

"Možemo da se pravdamo na razne načine, da krivce nalazimo u teorijama zavera, ali to nije naš posao, već da sagledamo kako smo mi pogrešili i da ne ponavljamo greške, Mir i stabilnost potrebni su pripadnicima našeg, ali i svih drugih naroda", poručio je Vučić.

On je naglasio da je to politika nove vlade i svako ko to bude želeo da menja moraće da menja vladu, jer ona neće da se Srbija vraća nazad i ostavi nove generacije na dnu.
Tanjug
Srbija je do sada ostvarila rast BDP-a zahvaljujući većem izvozu i investicijama, a rast investicija u budućnosti zavisi direktno od dinamike pristupanja Evropskoj uniji, rekao je mandatar Aleksandar Vučić.

Zbog toga, dodao je, Srbija nastavlja sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja, koja bi trebalo da zatvori 2020. godine.

Napredak Srbije osnovni je zadatak nove vlade, poručio je, a osnovi cilj je poboljšanje životnog standarda građana.

"Vodićemo intenzivne konsultacije na najvišem niovu Srbije i EU oko kalendara otvaranja i zatvaranja svih 35 pregovaračkih poglavlja i kvartalno pratiti ispunjenost plana i programa, rekao je Vučić.

Očekuje da će Srbija do kraja mandata ove vlade, 2020. zatvoriti poglavlja, a to, primetio je, ne zavisi samo od nas.

"Ali, ako ne postavimo ambiciozno ciljeve ni one manje nećemo da ispunimo", rekao je Vučić.

On je dodao da je članstvo Srbije u EU jedno od strateških opredeljenja nove vlade koje govori da želi Srbiju da vidi u krugu demokratskih država Starog kontinenta.

Vučić je rekao da je Srbija već spremna za otvaranje poglavlja 5 o javnim nabavkama koje je veoma važno za borbu protiv korupcije, kao i poglavlja 25, 26, 13, 12, 14, 20 i 21, a merila treba da ispunimo za poglavlja 1, 3, 11 i 15.

"Put ka članstvu će biti put izazova, ali izazove nećemo meriti prema onima ko ih postavljaju, već prema efektima za naše građane. Ovo ne radimo zbog idolatrijskog pristupa, već zbog interesa našeg naroda i države. Napredak Srbije nismo i nikada nećemo meriti brojem otvorenih poglavlja, već brojem otvorenih radnih mesta i poboljšanja standarda naših građana", rekao je Vučić.

O tome kako je Srbija do sada radila dokaz su izveštaji Evropske komisije, naveo je Vučić, dodajući da u tom smislu imamo jednu od najboljih ocena u regionu.

"Ispunili smo sve kriterijume po pitanju ekonomije i MMF-a, i Svetske banke i Evropske komisije. U toj ključnoj oblasti za standard građana nismo imali bukvalno nijednu primedbu", rekao je Vučih.

Premijer je naveo da je u 2015. u Srbiju stiglo ukupno 2,11 milijardi investicija, a od toga je 72,4 odsto iz EU, odnosno 1,53 milijarde.

"O tome bi svi trebalo da povedu računa", rekao je on.

Pokrivenost izvoza uvozom u 2015. godini je bila 77,18 odsto, dok je u avgustu 2012. bila 59,68 odsto, a najviše su investicije iz EU koje su te proizvode ponovo izvozile u zemlje EU.

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri su u 2015. bile su iz EU - Italija sa 1,946 milijardi evra uz rast 0,7 odsto u odnosu na 2014, zatim Nemačka 1,5 milijardi uz rast od 13 odsto, Rumunija, Hrvatska...

Kod uvoza glavni parnteri su bili Nemačka 2,31 milijardi uz rast od 11 odsto, Italija 1,7 milijardi evra, zatim Mađarska, Poljska...

Najveći suficit u trgovini Srbija beleži sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, a najveći deficit imamo u trgovini sa Kinom zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i Rusijom zbog uvoza nafte i gasa.

Vučić je podsetio da je u ovoj godini Srbija dobila veliku investiciju kineskog Hestila u Železaru Smederevo, a očekuje, kako je rekao veći priliv investicija iz EU.

"Očekujemo još investicija iz EU i Rusije, a mi obezbeđujemo uređenost i unapređenje ambijenta za ulaganje", rekao je on.
Tanjug
Vlada Republike Srbije nastaviće da vodi proaktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku, koja doprinosi boljem pozicioniranju Srbije na regionalnom, evropskom i širem međunarodnom planu, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je u ekspozeu istakao da će fokus, kao i u prethodnom periodu, biti na jačanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Srbije.

Kako je objasnio usmerićemo se na intenziviranje bilateralnog dijaloga i saradnju na multilateralnom planu sa zemljama širom sveta, kako bi se ostvarila kontinuirana i efikasna promocija i realizacija spoljnopolitičkih prioriteta i interesa Srbije, pre svega s ciljem ubrzane integracije u EU i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

Jedan od prioriteta Vlade biće afirmacija Srbije kao stožera regionalne saradnje, konstruktivnog, snažno posvećenog i aktivno angažovanog na unapređenju odnosa u regionu.

Od posebnog značaja, kako je dodao, biće i šestomesečno predsedavanje Srbije Organizacijom za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), koje je naša zemlja preuzela 1. jula ove godine od Ruske Federacije.

Kako je objasnio, to poseduje izrazit ekonomski potencijal, naročito u oblastima energetike i transporta.

"Ne treba sumnjati da će, bez obzira na brojne izazove i trenutnu nimalo jednostavnu situaciju u regionu, Vlada Srbije nastaviti sa iskrenim naporima kako bi promovisala dobru volju i zdrave odnose sa svim zemljama i vladama u regionu, zasnovane na uzajamnom poštovanju i opredeljenju za zajedničku evropsku budućnost", rekao je Vučić.

Kako je istakao, razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje pridaje se posebna pažnja.

Dodao je da se nada da će evropske institucije, države članice EU i ostali međunarodni akteri prepoznati napore na rešavanju preostalih otvorenih pitanja i stvaranju bolje atmosfere u regionalnim okvirima.

"Vlada Srbije će nastaviti da se angažuje na očuvanju prava i interesa srpskog naroda u regionu, u skladu s normama međunarodnog prava. U tom kontekstu, nastaviće da razvija najbliže odnose s Republikom Srpskom, u skladu s Dejtonskim sporazumom", rekao je Vučić.

On je istakao da je dalji napredak na putu evropskih integracija strateški cilj od prioritetnog značaja za Vladu Srbije i da se put ka članstvu u EU sagledava kao put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i učvršćivanju tekovina demokratije.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji odbrana suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje takođe će biti u fokusu aktivnosti Vlade Srbije.

"To podrazumeva angažman na sprečavanju novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i njegovog članstva u međunarodnim organizacijama koje izlaze iz okvira Dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji iz 2012", rekao je Vučić.

Kako je naveo u ekspozeu, Srbija će svojim angažmanom u međunarodnim organizacijama i multilateralnim forumima nastaviti da, u meri svojih mogućnosti, daje doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti, između ostalog i angažovanjem predstavnika Srbije u mirovnim operacijama UN i u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.
Tanjug
Nova vlada neće zaboraviti dijasporu i svoje ljude rasute u oko 160 zemalja sveta, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, najavljujući da će pokušati da umreži srpsku privredu sa poslovnim ljudima u svetu, uz obećanje da će se brinuti mnogo više o našima u rasejanju.

On je u ekspozeu pred narodnim poslanicima ukazao da se iz naše zemlje, u poslednje vreme mnogo manje ljudi odlučilo na emigraciju nego u okruženju, navodeći kao primere Hrvatsku, ali i Rumuniju i druge države.

"Nažalost, pripadamo narodima koji imaju brojnu dijasporu, narodu koji se vekovima i decenijama selio i na drugim prostorima započinjao novi život. Najviše nas boli što su minulih decenija otišle čitave generacije najobrazovanijih. Otuda mi danas imamo širom sveta vrhunske lekare, inženjere, naučnike, profesore univerziteta, uspešne poslovne ljude, vrhunske majstore, vredne radnike i gotovo da nema zanimanja koja na najbolji način ne obavljaju naši ljudi", objasnio je on.

Centralno pitanje nove Vlade, u ovoj oblasti, kako je naveo, jeste ekonomija, te će pokušati da srpsku privredu umreži s našim poslovnim ljudima u svetu i da ih pozove na saradnju.

"Voleo bih da, poput Kineza, Jevreja, Poljaka i drugih naroda koji imaju svoju dijasporu, naši ljudi učestvuju u investicijama ili da pomognu da strani investitori dođu u Srbiju. Mi želimo saradnju na obostranu korist i korist država u kojima naši ljudi žive. Želimo da umesto da finansijski pomažete svoje bližnje, pomognete da im otvorimo radna mesta, da se zaposle, i mi ćemo ponuditi takve projekte", najavio je on.

Vučić je rekao da zna da je za mnoge i dalje veliki problem da reše pitanje državljanstva Srbije, te obećao da će vlada to hitno promeniti i da više niko neće moći da kaže da smo zemlja koja najteže rešava to pitanje.

"Očekujem da ćemo potpisati međudržavne sporazume o regulisanju zdravstveno-penzionog osiguranja, koji će omogućiti mnogim našim ljudima da penzionerske dane provode u Srbiji", podvukao je on.

Vučić je kazao da će se Vlada i dalje posebno baviti Srbima u regionu i truditi se da reši i ostale njihove nagomilane probleme, a radićei na nizu drugih važnih pitanja.

"Srbija već ima potpisane međudržavne sporazume sa zemljama u regionu kojima se reguliše položaj i prava Srba. Insistiraćemo da se ti sporazumi dosledno sprovode i da pravo svakog Srbina u regionu bude zaštićeno. Problemi u regionu su nagomilani", podvukao je on.

Vučić je istakao da radeći na poboljšanju odnosa, vlada namerava da ujedno radi i na sigurnosti i budućnosti svakog pripadnika naše nacije koji u tim zemljama žive.

Srbija će kao matica i ubuduće raditi na očuvanju identiteta Srba u dijaspori, ulaganjem u rad, u rad njihovih kulturnih udruženja, u učenje srpskog jezika i diplomatskom borbom za njihov pravni status", rekao je .

Vučić i dodao da će vlada jednako voditi računa o našim ljudima u Srbiji i bilo gde u svetu.

Istovremeno, dodao je, zahvalan je na svemu što naša dijaspora čini i što će učiniti za svoju otadžbinu, uz obećanje da će država ubuduće mnogo više brinuti o problemima naših ljudi u rasejanju.

Najavio je izdvajanje mnogo više sredstava za očuvanje identiteta Srba u rasejanju nego do sada.
Tanjug
Podseća da nakon dobijene saglasnosti Evropske investicione banke na tendersku dokumentaciju za prvu fazu izgradnje Kliničkog centra Srbije, objavljen je tender i izvođač započinje radove ovog leta - posle deset godina nakon odobravanja kredita.

Procenjena investiciona vrednost radova je 96,1 miliona evra, obuhvata rekonstrukciju i izgradnju 86.000 metara kvadratnih, a rok izvršenja radova je 31 mesec.

"Transparentnim i kvalitetno sproveđenim postupkom javne nabavke dobijena je povoljnija ponuda od procenjene vrednosti za oko 20 miliona evra, odnosno izabrana je ponuda koja iznosi 75,46 miliona evra", rekao je Vučić.

On je dodao da je nova vlada spremna i sposobna da građanima Srbije u predviđenom roku obezbedi realizaciju ovog projekta, baš kao što je uspela da obezbedi završetak radova na novom Kliničkom centru u Nišu do kraja ove godine.

Srbija je, nastavlja on, nabavila gama-nož, koji se smatra "zlatnim standardom" u neurohirurgiji, počeo je sa radom 2. novembra prošle godine, a do 16. maja ove godine obavljeno je više od 368 operacija.

Za sedam godina, od 2008. do 2015, za lečenje 801 pacijenta iz Srbije na klinikama u Turskoj, RFZO je izdvojio 4.699.000 evra, koliko je otprilike i koštala nabavka gama-noža.

"Osim što se pruža najviši nivo lečenja našim građanima, postali smo regionalni centar za ovu vrstu intervencije", zaključio je mandatar.
Tanjug
Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da je telekomunikacionu infrastrukturu u Srbiji potrebno sistemski urediti obzirom na to da se smatra da ce investicije u sektor elektronskih komunikacija biti jedan od najznacajnijih podsticaja rasta BDP-a, smanjenja stope nezaposlenosti i modernizacije društva.

To je potrebno učiniti kako što se tiče regulatornog okvira, tako i oblasti investicija kako bi Srbija mogla da dostigne zemlje EU u brzinama protoka interneta, rekao je Vučić.

Digitalna agenda za Evropu predvida da do kraja 2020. godine 100 odsto populacije EU ima širokopojasni pristup, sa brzinama vecim od 30 megabita u sekundi odnosno da 50 odsto populacije ima pristup do vrlo brzih širokopojasnih priključaka.

U 2015. godini 78 odsto svih domaćinstava u EU imalo je širokopojasni pristup internetu, a u Srbiji svega 56 odsto domaćinstava.

Do 2020. Srbija treba da dostigne i izjednaci se sa nivoom EU prema pristupu širokopojasnom internetu kako je definisano u Digitalnoj agendi za Republiku Srbiju.

U Srbiji postoje izgradene mreže optickih sistema koje nisu dovoljno

iskorišcene, pa je neophodno obezbediti uslove za njihovo stavljanje u funkciju, rekao je Vučić.

Zakon o širokopojasnom pristupu nalazi se u fazi pripreme, a usvajanje se ocekuje u cetvrtom kvartalu 2016. godine. U toku je izrada akcionog plana za konsolidaciju komunikacione infrastrukture u vlasništvu javnog sektora.

U 2016. je predvideno povezivanje ustanova obrazovanja i kulture na Akademsku mrežu Republike Srbije, kao i priprema plana za uspostavljanje jedinstvene nacionalne telekomunikacione mreže (JNTM).

Izgradnja pristupnih širokopojasnih mreža u opštinama širom zemlje zapocece u poslednjem kvartalu 2016. i trajaće dve godine.

Što se tiče turizma, Vučih je istakao da smo u poslednjih nekoliko godina već smo mnogo toga uradili na promovisanju Srbije kao turističke destinacije i postigli odlične rezultate, a da postoje potencijali za otvaranje novih radnih mesta u toj oblasti.

"Turizam je upravo još jedna mogućnost za otvaranje novih radnih mesta koja danas u Srbiji nije dovoljno iskorišćena. Srbija ima divnu klimu, prirodne lepote, bogatu istoriju i značajan turistički potencijal, koji je moguće značajnije iskoristiti, i ja ću biti prvi koji će vam reći da turizam nismo u potpunosti plasirali na najbolji mogući način i zato treba da gledamo u budućnost i vidimo kako možemo da pretvorimo ovaj sektor u nešto što stvara još više posla za našu zemlju", istakao je mandatar.

U tom smislu dodao je da je želja vlade da tokom svake naredne godine njenog mandata imamo godišnji rast broja stranih posetilaca od više od 10 odsto",

Podsetio je da danas u ovom sektoru radi 32.000 ljudi, a indirektno generiše još 48.000 radnih mesta za građane.

Od 2012. godine do danas broj dolazaka stranih turista povećan je za 40 odsto, a u prvih šest meseci ove godine bilo je 1,3 miliona turista koji su došli u Srbiju

što je porast od 12,7 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Od početka godine za vaučere za odmor u nekom od turističkih mesta u Srbiji prijavilo se oko 38.000 građana, a u 2015. ih je koristilo nešto više od 14.000, rekao je .

"Takođe u u 2015. godini smo ostvarili rekordan devizni priliv od turizma, koji je iznosio 945 miliona evra, a u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen je rast od 9,5 odsto", naveo je mandatar.

Kako je istakao Vučić, važno je da bolje definišemo prioritete i posebno izdvoijimo oblasti u kojima možemo privući turiste.

On je kazao da su najmanje do sada iskorišćeni potencijali Dunava, a da će se uložiti još novca u Goubac, veliko Gradište ali i druge opštine kako bi privukli turiste posebno iz Austrije, Češske, Slovačke.

Takođe, potrebno je ojačati planinske i banjske potencijale u zemlji, naveo je.

Vučić je naveo da u sektoru IT-a postoje veliki potencijali i mogućosti za nova radna mesta.

U sklopu sektora malih i srednjih preduzeća, tehnologija i IT industrija u

Srbiji rastu velikom brzinom, podvukao je.

"Trenutno postoji preko 2.200 IT kompanija u Srbiji,koje zapošljavaju više od 19.000 ljudi, a taj broj raste skoro 10 odsto na godišnjem nivou.Možda deluje da je 19.000 radnih mesta malo, ove firme doprinose s preko 43 milijarde dinara (350 miliona evra) godišnje, kada je reč o prihodima koje Srbija ostvaruje od izvoza", rekao je

Vrednost izvoza u ovoj oblasti ima dinamičan rastući trend, što može da bude glavni potencijal za zapošljavanje naših mladih ljudi u toj perspektivnoj industriji.

U protekle dve godine, preko 6.500 mladih prošlo je obuku kroz specijalizovane programe u IT i drugim sektorima.

Ovi programi su mlade ljude obučili veštinama koje su im potrebne ne samo da bi popunili prazninu na tržištu rada već i da bi dobili dobro plaćen posao u svojoj lokalnoj zajednici, istakao je Vučić.

On je kao primer naveo Zoranu Lazarević koja je diplomirala na fakultetu u Nišu, i nije mogla da nađe posao kao nastavnik muzike.

Na šestomesečnom programu obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija Zorana i nekoliko desetina drugih studenata u Nišu i Novom Sadu, stekli su napredne IT veštine.

"Zorana je naporno radila i uspela da završi program kao jedan od najboljih učesnika. Ubrzo je dobila dobro plaćen posao u lokalnoj IT kompaniji, i potom osvojila nagradu od 30.000 dolara za najbolju „start-ap“ ideju na takmičenju u inostranstvu. Sada planira da pokrene svoj IT biznis", rekao je on.

Vučić je dodao da je plan da se u narednim godinama informatika uvede kao gradivo za osnovne škole, kao što se to radi u zemljama EU i u svim skandinavskim zemljama, poručio je Vučić.

"Da bismo obezbedili efikasnu reformu nastavnog plana, usko ćemo sarađivati s Nacionalnim savetom za obrazovanje i postarati se da nastavni plan u srpskim školama utre put ka dobro plaćenim radnim mestima za mlade u IT sektoru", naveo je mandatar.
Tanjug
Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić je izjavio danas da se u Srbiji nikada više nije gradila saobraćajna infrastruktura i najavio da će do kraja mandata nove vlade biti završena gradnja autoputeva u Srbiji na koridorima 10 i 11, ali i obnovljeno ukupno 1.100 km puteva širom zemlje.

Vučić je kazao da će građani moći da idu autoputem od Horgoša i Šida do bugarske i makedonske granice na Koridoru 10, ali i autoputem od Beograda do Čačka i Požega na Koridoru 11.

"Kada smo u prethodnom mandatu preuzeli infrastrukturne projekte, zatekli smo samo probleme: loše planiranje, projekti, nerešene

imovinskopravne odnose, penale za nepovučene kredite, kašnjenja... Počeli smo predano da rešavamo svaki od ovih problema", kazao je Vučić dodajuć da se više neće trpeti izvođači koji ne mogu da poštuju rokove.

Srbija je u 2015. povećala ulaganja u kapitalne projekte na 2,9 odsto BDP-a, a u narednom periodu planira još više da povećamo tu vrstu potrošnje i još više podstaknemo rast BDP-a.

"U naredne četiri godine ne samo da ćemo završiti projekte koje smo započeli, već ćemo ulagati u izgradnju novih puteva i auto-puteva i unapredićemo stanje naše železničke infrastrukture. U protekle dve godine smo izgradili 84 kilometra auto-puteva, što je više nego u poslednjih 30 godina. U mnogim stvarima kasnimo za evropskim prosekom, ali u gradnji puteva on je veći od evropskog", naveo je Vučić.

Auto-put između Ljiga i Preljine dužine 40,3 kilometra, na Koridoru 11, biće otvoren za saobraćaj do kraja ove godine.

"U ovoj godini nastavljamo istim tempom. Ubrzaćemo izgradnju Koridora 10, na oba kraka, i ka Makedoniji i ka Bugarskoj. Do kraja godine imaćemo dodatnih 37,6 kilometara auto-puta na Koridoru 10. To obuhvata sledeće deonice na pravcu ka Bugarskoj (E-80): Prosek–Bancarevo, tunel Bancarevo, Čiflik–Stanicenje, paralelni put Bela Palanka – Pirot Zapad i Pirot Istok – Dimitrovgrad. Uključujući već završenu deonicu Grabovnica–Grdelica na Južnom kraku Koridora 10, sveukupno ćemo imati dodatna 84 kilometra novih autoputeva samo u 2016", naveo je on.

Prema njegovim rečima, do sredine 2018. izgradićemo još 106 kilometara autoputa na Koridoru 10 čime će kompletni pravci ka Makedoniji i Bugarskoj biti pušteni u saobraćaj.

"Zaključili smo ugovor i uskoro počinjemo sa radovima na deonici Surčin - Obrenovac, dugoj 17,6 kilometara. Do kraja 2017. završicemo 50,2 kilometra auto-puta od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga na Koridoru 11.Takođe, na istom putnom pravcu ćemo naći način da finansiramo izgradnju deonice Preljina–Požega, dužine 31 kilometar", kaže Vučić.

On je rekao da Srbija planira da izgradi preostalih 20,5 kilometara auto-puta od Ostružničkog mosta do petlje Bubanj potok kompletiramo sektor B obilaznice oko Beograda, ali i da nastavimo sa radovima sve do Vinče i Pančeva, čime će se realizacija ovog dugoočekivanog projekta privesti kraju.

"Završetkom strateške mreže auto-puteva steći ćemo konkurentsku prednost u ovom delu Evrope. To će nam, takođe, omogućiti da pružimo podršku malim i srednjim preduzećima, a vlasnici malih firmi u ruralnim delovima zemlje imaće priliku da svoje proizvode plasiraju širom sveta", istakao je on.

Planirana je izgradnja autoputa Niš–Merdare (77 kilometara) – projekat koji ce doprineti tome da Srbija postane regionalni lider u saobracajnoj infrastrukturi.

"Cilj nam je da zapocnemo sa izgradnjom prve faze ovog projekta od Niša do Pločnika (40 kilometara) u 2018. godini. Auto-puta Pojate–Preljina (Moravski koridor, dužine 111 kilometara). Završićemo izgradnju mosta preko Drine od Ljubovije do Bratunca. Ovaj projekat, zapocet u oktobru 2015, bice sa svim pristupnim putevima završen do novembra 2017.Takođe, Žeželjev most u Novom Sadu biće otvoren za saobraćaj u prvoj polovini naredne godine", istakao je Vučić.

On kaže da će u vrednosti od oko 49,2 milijarde dinara (oko 400 miliona evra) biti rehabilitovano 158 kilometara puteva do leta ove godine, a do jeseni započeti radove na dodatnih 67 kilometara, a do 2019. biće obnovljeno ukupno 1.100 kilometara puteva.

"Ove godine krećemo sa izgradnjom pruge Beograd–Budimpešta, radovima na deonici Stara Pazova – Novi Sad, koja ce se finansirati iz ruskog zajma. Prvi put u istoriji, Srbija ce postati deo evropske mreže brzih pruga, sa dvostrukim kolosekom, na kojima ce se dostizati brzina do 200 km/h", naveo je Vučić.

On sitiče da će biti nastavljena druga faza rekonstrukcije železničke stanice Beograd – Centar (Prokop), a biće sagrađen i integrisani železnički kontrolni centar i prvi intermodalni terminal u Batajnici, krajem 2018.

Mandatar je u espozeo naveo da će do sredine 2017. Vlada nastojati da uvede privatnog partnera na aerodrom Nikola Tesla.

On je dodao da je aerodrom ranije vredeo 50 miliona evra dok bi sada za koncesioni ugovor na 25 godina mogao da bude ponuđen po ceni većoj od 300 miliona evra.
Tanjug
Zaposleni u javnoj upravi moraće da preduzmu odgovornost, a Vlada će morati da se fokusira na bolju organizaciju posla i bolju strukturu zaposlenih, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Govoreći o reformi administracije Vučić je u ekspozeu istakao da je u prethodne tri i po godine državna uprava smanjena za više od 13 odsto.

On je dodao da posao države mogu da unaprede samo disciplinovani i motivisani službenici-profesionalci, a da će punom primenom Zakona o upravnom postupku kroz godinu dana posao u državi postati mnogo veća odgovornost.

Kako se navodi u ekspozeu do tada će se pojačati mehanizmi upravljanja ljudskim resursima i kontrole kako bi svako u punoj meri i preuzeo tu odgovornost.

Već pripremamo i mere kojima ćemo unaprediti kvalitet i motivisanost zaposlenih, zadržavati one najkvalitetnije i u koje smo najviše uložili, rekao je Vučić, konstatujući da dobri činovnici, kojih ima mnogo, moraju da postave standarde discipline, profesionalnosti i ljubaznosti u radu za sve.

Shodno povećanju budžetskih sredstava, kako se navodi, povećavaće se i ulaganja u stručno usavršavanje zaposlenih.

Uz podršku evropskih fondova i njihovo znanje i iskustvo, do sredine mandata ove vlade uspostavićemo i Akademiju za javnu upravu, a zatim graditi njen kapacitet da priprema i obučava kadrova za modernu, evropsku Srbiju, rekao je Vučić.

Biće razmotrena i raspodela nadležnosti i odgovornosti između republike i lokala kako bi se dobile fiskalno odgovorne jedinice lokalne samouprave, sposobne da privlače investicije i obezbeđuju svoj društveno-ekonomski razvoj.

Ipak, kako je zaključio Vučić, izmena propisa nije dovoljna, već će čitava Vlada morati ozbiljno da zasuče rukave i proizvede promenu koja će doneti nov kvalitet za budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: