"Lapsus hrvatske predsednice o etički čistoj Oluji"

Potpredsednik SPS Predrag J.Marković ocenio je da je Kolinda Grabar Kitarović "verovatno" napravila lapsus kada je rekla da je "Oluja" bila "etički čista".

Izvor: B92

Subota, 06.08.2016.

12:20

Foto: Tanjug

"Verujem da je Kolinda Grabar Kitarović napravila lapsus kada je rekla da Oluja bila 'etički čista'. Verovatno je mislila, da je Etnički čista. Onda bi bila u pravu", navodi Marković u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, "njena druga izjava da je 'Oluja' rasteretila Srbe od velikosrpskog projekta zlokobno podseća na natpis na ulazu u Aušvic "Rad oslobađa". Srbi u Hrvatskoj su rasterećeni i oslobođeni od svoje imovine, spomenika, radnih i socijalnih prava...".

Potpredsednik SPS navodi da je "Oluja", po procentu teritorije koji je "očistila", bila jedno od najvećih etničkih čišćenja u 20. veku, ne samo posle 1945. godine.

"Ni maloazijski Jermeni, ni Grci pre nego što su pobijeni ili proterani nisu naseljavali trećinu Turske, dok su Srbi naseljavali skoro trećinu Hrvatske. Ni sudetski Nemci nisu naseljavali trećinu Čehoslovačke", navodi Marković i ukazuje da su "danas retki krajevi Evrope tako oslobođeni od stanovnika i tako slabo naseljeni kao srpski krajevi u Hrvatskoj..."

Marković ocenjuje da "argument da su Srbi zaslužili da odu zato jer su se pobunili protiv Hrvatske, sasvim liči na argumente koji su korišćeni za istrebljivanje Srba u Drugom svetskom ratu. Srbi su se 1991. godine pobunili jer je ta godina, kako kaže hrvatski publicista Slavko Goldštajn, izgledala kao 1941 koja se vratila. 21 godinu posle rata, zvanična Hrvatska i dalje govori rečnikom mržnje".

"Zamislimo da su državnici Nemačke ili Francuske, ili Poljske 1966. godine o svojim susedima govorili kao današnji hrvatski političari. Za razliku od njih, Beograd je bio spreman da prizna svoje greške.

U Srbiji je osuđen veliki broj ratnih zločinaca iz naših redova, a mediji, naučnici, pa čak i školski udžbenici vrlo kritiki govore o greškama i zločinima 90-ih godina.

Od Hrvatske zahtevamo da bude samo evropska zemlja iz 21. veka, a ne da oponaša Hrvatsku iz Drugog svetskog rata", ističe Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: