Da li su Tramp i Putin "srodne duše"?

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp hvali politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, kritikuje NATO i ima razumevanja za pripajanje Krima Rusiji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.08.2016.

10:14

Da li su Tramp i Putin
Foto: Gettyimages

To je donedavno bilo nezamislivo za jednog američkog predsedničkog kandidata.

I dok američki mediji već neko vreme pišu o "bratskoj romansi" između Trampa i Putina, neki analitičari ocenjuju da bi se pre moglo govoriti o "srodnosti duša" američkog predsedničkog kandidata i ruskog predsednika, navodi Radio Dojče vele.

Međusobno divljenje Putina i Trampa je povezano sa njihovim tipom ličnosti, smatra Majkl O'Hanlon, stručnjak za spoljnu politiku američke Institucije Brukings, inače bliže demokratama.

"Zabrinjava to što Tramp u Putinu prepoznaje srodnu dušu. A sve po načelu: "Mi jake zemlje ćemo izmedu sebe podeliti svet. Putin sme da zadrži svoju sferu uticaja dokle god ne dira našu" rekao je on, kako prenosi nemački radio.

I Trampova konstatacija da je "NATO organizacija koja je samu sebe nadživela" zvuči kao da je Putinova a američki predednički kandidat je uz to rekao i da pitanje hoće li SAD braniti balticke zemlje zavisi od toga da li su te zemlje spremne da za to dovoljno plate.

Tokom vikenda je usledila i izjava da bi mogao da zamisli kako SAD službeno priznaju aneksiju Krima. "Ja cu to pažljivo razmotriti. Nakon svega što sam cuo, ljudi sa Krima više žele da budu sa Rusijom."

U to se uklapa i da su se Trampovi delegati pobrinuli da na Kongresu njegovih Republikanaca ne bude razmatran zahtev za povećanjem isporuka oružja Ukrajini, dodaje nemački radio.

Mediji se uz to bave i pitanjem da li su se njih dvojica ikada sreli, koje je zbog Trampovih izjava prilično kontroverzno. Tramp je jednom rekao da nikada nije sreo Putina a nešto pre toga da je u kontaktu sa njim.

Neki novinari pretpostavljaju da Tramp ima poslovne veze sa ruskim oligarsima i da izvlači novac iz Rusije. To su špekulacije koje Tramp i sam podstiče jer tvrdoglavo odbija da obelodani svoj obracun poreza.

"Nikada nisam sreo Putina i zapravo ga ne poznajem. Jedanput je rekao o meni nešto lepo. I to je sve. Nikada ga nisam sreo", rekao je Donald Tramp.

U jednom ranijem intervjuu, Tramp je tvrdio suprotno: "Da, u kontaktu sam sa Putinom. I mogu Vam reci da je on jako zainteresovan za ono što Vi i ja kažemo u ovom intervjuu. Pribavice materijal i pogledace ga."

To je bio krajem 2013, dakle pre dve i po godine. Americki kanal ABC je prošlog vikenda suocio Trampa sa njegovim protivrecnim izjavama.

"Ne vjerujem da sam ikada sreo Putina", rekao je voditelju Tramp. A on mu je odvratio: "Ali Vi morate znati da li ste se ikada sreli sa Putinom ili ne!"

Da li 70-godišnji Tramp pati od amnezije? Ili on pokušava da nešto sakrije? pita Radio Dojče vele.

Brojni novinari su, kako navodi nemački radio počeli da istražuju ovu temu.

Ne postoji nikakav protokol niti beleška o susretu Trampa i Putina. Kada je Tramp pre tri godine u Moskvi organizovao takmičenje za "Mis univerzuma" - želeo je da se Putin pojavi kao gost. Ali to se nije desilo.

On je imao planove i za "Trampovu kulu“ i "Tramp Hotel" u Moskvi, ali izgleda da su s oni izjalovili. Propao mu je i pokušaj da zainteresuje Ruse za "Tramp votku", navodi nemački radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: