"'Oluja' je bila pobednička, uspešna i čista, ponosite se"

Operacija "Oluja" bila je čista i imala je za cilj odbranu hrvatske teritorije, istakli su ministri odbrane, unutrašnjih poslova i branitelja Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.08.2016.

21:47

Foto: Tanjug

Oni su u Kninu, na prijemu za oficire koji su komandovali ovom vojnom operacijom, istakli da je ona "pokazala šta hrvatski narod može da postigne kada je jedinstven".

Na prijemu u kninskoj tvrđavi, čime je otpočela centralna proslava 21. godišnjice „Oluje“, ministar odbrane Josip Boljević je naglasio da Hrvatska treba da se ponosi „Olujom“.

Imamo pravo svakome pogledati u oči, jer znamo kako smo se branili. Nedopustivo je danas da nas iko deli. I danas smo ponosni hrvatski branitelji i pobednici. Postoje, međutim, oni kojima je krivo što su naši generali oslobođeni čistoće u 'Oluji'. Oni bi zaboravili čistoću 'Oluje'", istakao je on.

Boljević je poručio da proslave „Oluje“ nisu uperene ni protiv koga, i da se radi o obeležavanju sećanja na put kojim je prolazila mlada hrvatska država, koji nije bio lagan.

Prema njegovim rečima, „operacijom ’Oluja’, koja je bila pobednička, uspešna i čista, ostvarena je vizija prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška".

Predvodili ste vojsku pobednika i pokazali svetu da ne postoiji prepreka koju hrvatski vojnik ne može savladati da Hrvatska bude nezavisna“, rekao je on oficirima dodajući da su poruke ’Oluje’ pokazale šta hrvatski narod može da učini kada je jedinstven i ima zajednički cilj.
Posluzenje na sveèanosti obeležavanja “Dana pobede” i 21 godine od akcije "Oluja" na platou ispred galerije na Kninskoj tvrðavi. Foto: Tanjug
Boljević je istakao da je "Oluja" bila kruna hrvatskih pobeda, dodajući da Hrvatska nije osvajala tuđe, već samo oslobađala svoje.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je 5.avgusta dan koji je zlatnim slovima upisan u hrvatsku istoriju, jer je tada prekinuta četvorogodišnja okupacija hrvatske teritorije.

To su bili dani odlučnosti, zajedništva, najveće pobede hrvatskog naroda. Treba uvek toga da se sećamo i budemo ponosni“, poručio je on.

Medved je naglasio da su hrvatski branitelji ostvarili najveće viševekovne snove hrvatskog naroda o samostalnosti.

„Oluja“ je, kako je naglasio, omogućila mirnu reintegraciju podunavlja u ustavni poredak Hrvatske.

Mi hrvatski branitelji i domoljubi pobedili smo u nama nametnutom ratu, nadjačali mnogobrojnog neprijatelja koji je hteo zatrti svaki trag hrvatskog naroda i istorije“, naglasio je Medved.
Knin. Foto: Tanjug
Ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić je istakao da je pre 21. godine za samo 84 sata "oslobođeno skoro 20 odsto teritorije Hrvatske", i da je to napravila tadašnja avangarda društva.

U tom trenutku istaknut je jedan cilj, najvažniji, a to je bila sloboda. U trenutku u kojem se sada nalazimo pozivam da budemo avangarda društva, kao tih dana kada smo bili domovini najpotrebniji, da Hrvatske postane jedna uređena i uljuđena država“, rekao je on.

Na prijemu je uručeno i posebno odlikovanje "za doprinos u odbrani domovine" penzionasanom Davoru Domazetu Lošu.

U Kninu se sutra održava centralna proslava 21. godišnjice operacije „Oluja“, tokom koje je iz te bivše jugoslovenske republike nasilno proterano više od 200.000 Srba. Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko 100.000 ljudi iz cele Hrvatske, za koje je obezbeđen i organizovani prevoz.

Program centralne proslave u Kninu počinje u 8 ujutro "budnicom", nakon čega će biti podignuta hrvatska zastava na tvrđavi.

Zatim će uslediti parada do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika Hrvatske pobede “Oluja 95.” predstvanici države će položiti vence I zapaliti sveće u spomen poginulim hrvatskim braniteljima.

Potom će biti služena misa „Za domovinu“ u kninskoj crkvi.

Uveče, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatom po veličanju ustaša u svojim pesmama, pod nazivom „Pobjeda za heroje“, a sav prihod namenjen je za obnovu vodotornja u Vukovaru.

Na proslavu u Knin, kako je najavljeno, doputovaće i predsednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: