Jutarnji: Putinov desant na Srbiju, Hrvatska ima odgovor

Pripadnici ruske vojske ove će jeseni učestvovati na čak dve vojne vežbe u Srbiji, piše "Jutarnji“ i ističe da će to biti na 30 kilometara od hrvatske granice.

Izvor: Jutarnji

Četvrtak, 04.08.2016.

18:51

Jutarnji: Putinov desant na Srbiju, Hrvatska ima odgovor
Foto: GettyImages

Kako navode, vojni analitičari u Srbiji tvrde da ovim vežbama “Srbija i Rusija guraju prst u oko Zapadu”.

Prva vežba,”Slavensko bratstvo 2016” održaće se na vojnom poligonu Nikinci, samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom i granice s NATO.

“Zabrinuti smo zbog vežbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će u septembru biti održana u Srbiji”, rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na nedavnom samitu NATO u Varšavi.

"Jutarnji“ tu navodi „Sve tesnija vojna saradnja Srbije i Rusije izaziva glasne proteste u NATO i Evropskoj uniji čija članica Srbija želi postati."

“Srbija igra na dve stolice. S jedne strane ne želi u NATO, a želi postati članica EU. No, nivo ruskog uticaja u Srbiji je sve veća i Srbiji mora biti jasno da tako ne može postati članica EU”, tvrdi sagovornik „Jutarnjeg“ iz hrvatskih diplomatskih krugova.

“Oni moraju biti svesni da s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završiti pregovore iz Poglavlja Obrana, spoljna i sigurnosna politika”, dodaje on.

Hrvatski ministar odbrane Josip Buljević za "Jutarnji list“ nije želeo da komentariše održavanje ovih vežbi, ali je naglasio "da je Hrvatska zainteresovana za što brži put Srbije u Evropsku uniju“.

„Međutim, Srbija će tokom pregovora o zajedničkoj obrambenoj, spoljnoj i sigurnosnoj politici morati svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom delovanju s ostalim članicama Unije”, navodi Buljević.

Međutim, sagovornik zagrebačkog portala iz vojnog vrha njihove zemlje kaže da Hrvatska ima adekvatan odgovor na sve veću vojnu saradnju Srbije i Rusije i dolazak ruskih snaga u blizinu hrvatske granice i granice NATO.

“Adekvatan odgovor su Kiova helikopteri, panzer haubice, borbena oklopna vozila Patria i dve gardijske brigade”, kaže on.

Na vežbi “Slavensko bratstvo 2016”, osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih jedinica, sudelovaće i pripadnici beloruske vojske.

Ruski general Nikolaj Ignjatov, načelnik ruskih vazdušno-desantnih snaga, potvrdio je da u Srbiju dolaze elitni ruski padobranci stacionirani na Kavkazu. Srpsku vojsku će predstavljati pripadnici 63. padobranskog bataljona iz sastava Specijalne brigade.

Na poligonu će iz aviona iskakati padobranci, izbacivaće se oprema za desant, a na tlu će biti simulirana borba protiv terorista. Zasad nema službenih podataka koliko će vojnika učestvovati na vežbi.

Ovo je treća srpsko-ruska vežba ovog tipa. Prva je u Srbiji održana pre dve godine, a prošle godine je bila u Rusiji.

Krajem septembra u Beograd će doći ruski premijer Dmitrij Medvedev te se očekuje da će biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Nišu.

Nekoliko nedelja kasnije na aerodromu na Batajnici i u Nišu vazdušne srpsko-ruske snage održaće novu vojnu vežbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim pilotima uvežbavati kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora te izvoditi borbene zadatke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: