"HR je deo EU i NATO, ne može Srbija da nas podučava"

Predsednik vladajućeg HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je stav te stranke da izražava pijetet prema svim žrtvama koje su nastale tokom "okupacije Hrvatske".

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2016.

18:06

Foto: Tanjug

“HDZ izražava pijetet prema svim žrtvama, pogotovo onih koji su stradali tokom okupacije Hrvatske od 1991. do 1995, ali naravno i da žalimo za svim civilnim žrtvama koje su se dogodile tokom i nakon ‘Oluje’", rekao je Plenković.

Plenković je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše zahtev Srpskog nacionalnog vijeća da se jedan dan izdvoji i za žrtve stradale u vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Govoreći o aktuelnim odnosima na relaciji Beograda i Zagreba, šef HDZ-a je rekao da Hrvatska, koja je članica EU i NATO, neće dozvoliti da je podučava Srbija koja je tek kandidat za članstvo u EU.

Osim toga, naveo je i da je Srbija tek na početku evrointegracija, kao i da je to država čiji je režim, "onaj Miloševićev", izveo agresiju na teritoriju Hrvatske.

Plenković je inače ponovio stav da je "kontekst pristupnih pregovora" Srbije s EU pravi trenutak da se sa Srbijom reše pitanja za koja je Hrvatska zainteresovana, a pre svega zakon o univerzalnoj jurisdikciji:

"Mi ne priznajemo zakon koji stvara pravnu nesigurnost hrvatskih branitelja na hrvatskoj teritoriji", rekao je Plenković i dodao da očekuje da predstojeći Dan pobede u Hrvatskoj bude obeležen dostojno.

On je rekao da Hrvatska vodi računa o manjinama, pa tako i o srpskoj, koja ima tri zagarantovana mesta u Saboru, a Beograd, tvrdi, ne ispunjava obavezu prema hrvatskoj manjini i za njih nema garantovanih mesta.

Postoji i čitav niz drugih pitanja, počev od pitanja nestalih, zarobljenih, granice između dveju država i svega onog što se odnosi na sukcesiju, zaključio je lider HDZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: