Kod Vučića "onako", zbog ličnih problema, posla, plate...

Mandatar Aleksandar Vučić završio je sesiju razgovora sa građanima u zgradi Vlade nakon 12 sati, a građani su uglavnom kod njega dolazili zbog ličnih problema.

Izvor: B92

Petak, 08.07.2016.

18:01

Kod Vučića
Foto: Tanjug

Red ispred Nemanjine 11 se stvorio još oko 4h, a Vučić je građane počeo da prima od 5.30 časova.

Ispred zgrade je celog dana stajalo više desetina građana, kao i brojne novinarske ekipe koje su izveštavale sa događaja koji je privukao dosta pažnje u periodu u kome se čeka da Srbija posle izbora dobije novu vladu.

Kako je najavljeno, ovakva praksa bi mogla da se ustali, a mandatar je najavio da će sa građanima razgovarati širom Srbije, kada novu vladu bude "izmeštao" iz Beograda.

Za razgovore se prijavilo oko 5.000 građana, tokom dana je Vučić razgovarao sa 86 njih, sa svakim između pet i deset minuta. Neki su došli iako se nisu ni prijavili, pa su čekali ceo dan, a neki su se žalili da su dobili termin, ali da su sa spiska "volšebno izbrisani".

Građani su tokom 12 časova pre ulaska u vladu davali izjave novinarima i pričali o svojim problemima, a mnogi od njih kažu da "veruju da bi samo Vučić mogao da ih reši". Neki su rekli da su došli "tek onako", a mnogi od njih su se nakon razgovora i fotografisali sa Vučićem.

Za B92 su govorili o bespravnom otuđivanju imovine u Inđiji, o izbacivanju iz stanova, komšijskom i porodičnom nasilju, ali i o neisplaćenim primanjima.

Neki su govorili o smanjenim penzijama.

"Kradu mi bre penziju već dve godine, čoveče. Hoću da mi vrati penziju, da se zakon poštuje ili preuzimam pravdu u svoje ruke", rekao je jedan od njih.

A neki o korupciji - neki da je prijave, a neki da "pokažu premijeru da nije nikakav premijer i da korupcije još ima".

Pojedini građani su došli da razgovaraju bukvalno o svojoj egzistenciji: "Ja bih pitala u vezi mog opstanka, nemam stambeno pitanje, nezaposlena sam. Probala sam pre premijera, ali nisam uspela".

Neki nisu hteli da pričaju o razlozima, neki su rekli da su imali veliku tremu, a kako je javila TV N1 jedan čovek je došao da dostavi dokaze o o krađi beba i povezanosti bolničkog osoblja, matičarske službe i policije.

Jedno od najčešćih novinarskih pitanja bilo je i da li je premijer prava instanca za takve razgovore, a mahom je odgovor bio da su "sve drugo pokušali"

Pitanje da li je ovo pravo rešenje postavila je i Transparentnost Srbija, koja je navela da "ovakva vrsta susreta može biti od nesumnjive koristi, ne samo srećnicima koji zakažu sastanak već i predsedniku Vlade da sazna za probleme građana, probleme u radu institucija i u primeni zakona, koji bi mu inače ostali nepoznati".

Međutim, navodi se i da se postavlja pitanje postojanja ostatka državnog aparata, ali i to što rešavanje jedne nepravde često stvara nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: