Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je hitno treba postići pakt sa islamom u Francuskoj, prenose francuski mediji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

10:42

Vals: Hitno postići pakt sa islamom u Francuskoj
Foto: Tanjug

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

"Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice", kaže premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati".

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

"Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje", upozorio je Vals.

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom.

Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsetio je danas da je pre više od 10 godina osnovana Fonracija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

"Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mesto", zaključio je francuski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: