"Spomenik Barešiću dokaz da je NDH temelj Hrvatske"

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da spomenik Miri Barešiću još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2016.

13:22

Foto: Medija centar

"Izjave predsednice i političara desne orjentacije da tobože osuđuju ustašku ideologiju su samo deklarativnog karaktera i namjenjene su za spoljnu upotrebu. Za većinu današnjih Hrvata i političara ustaše su bila prava hrvatska vojska i borci za slobodu hrvatskog naroda a partizani su bili zločinci i okupatori", kaže Linta.

On je naveo da je zbog toga postalo sasvim normalno da se u hrvatskoj javnosti i udžbenicima veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima.

Linta podseća da Hrvatska više od 20 godina isplaćuje penzije za više od 13.000 ustaša, domobrana i članova njihovih prodica.

"Podizanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, u rodom mestu Dragama, kod Pakoštana, predstavlja još jedan u nizu dokaza da je zloglasna Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske", naveo je Linta.

Linta apeluje na Brisel i Berlin da pošalju jasnu poruku Hrvatskoj da je neprihvatljivo da u jednoj članici Evropske unije se otvoreno rehabilituje fašistička ideologija, da se tolerišu desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje u gotovo svim hrvatskim gradovima.

Takođe, navodi neprihvatljivo je i da se nekažnjeno upotrebljavaju ustaški pozdravi i pjevaju ustaške pjesme na koncetima i sportskim utakmicama, da hrvatski zvaničnici odaju počast ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu i da se podižu spomenici ustaškim teroristima u Hrvatskoj.

"U slučaju da Hrvatska ne započne odlučan proces obračuna sa ustaštvom i suočavanja sa svojom zločinačkom prošlošću Brisel i Berlin treba da za početak donesu odluku o obustavi finansijskih sredstava zvaničnom Zagrebu iz evropskih fondova", smatra Linta.

Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Ssvedskoj Vladimira Rolovića, dobio je spomenik u svom rodnom mestu Dragama u blizini Pakoštana, preneo je Jutarnji.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: