Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa

Ruski obaveštajci saopštili su da je otkriven "planirani" sajber napad špijuniranja oko 20 organizacija, uključujući i vladine agencije i vojnu industriju.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

21:41

Rusi otkrili sajber napade na sajtove državnih organa
Foto: Thinkstock

FSB je navela da je otkrila virus u jednom softveru "koji je namenjen sajber špijunaži u sistemima oko 20 organizacija na teritoriji Rusije".

"Mete su vladine agencije, administracija, naučne i vojne ustanove, kao i preduzeća povezana s vojnom industrijom i druge infrastrukture od ključnog značaja", navodi se u saopštenju.

"Okolnosti su ukazale da je u pitanju planirani napad", dodaje se u saopštenju.

Prema navodima FSB-a, virus je poslat kao dodatak "atačment" putem elektronske pošte i omogućava špijuniranje primaoca poruke, prisluškivanje telefonskih razgovora i uvid u razne podatke.

Otkriće sajber napada u Rusiji dolazi nekoliko dana pošto je Demokratska stranka u SAD osumnjičila Rusiju da stoji iza curenja mejlova te stranke.Vikiliks je 22. jula, tri dana pred konvenciju Demokratske stranke u Filadelfiji, objavio više od 20.000 piratskih govornih poruka sa naloga sedam zvaničnika demokrata, iz kojih se vidi nepoverenje i prezir vrha stranke prema bivšem rivalu Klintonove u trci za predsedničku nominaciju Berniju Sandersu.

Zvaničnici Demokratske stranke saopštili su sinoć da su ponovo bili meta hakerskog napada i naveli da je istraga o tome u toku, ali da su prva saznanja pokazala da je taj napad sličan prethodnom.

Izborna ekipa demokratske kandidatkinje je potom saopštila da je moguće da Rusija stoji iza tih hakerskih napada u korist republikanskog kandidata Donalda Trampa, što je Kremlj kategorično odbacio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: