Turska: Pazite, mogući teroristički napadi na Kosovu

Ambasada Turske u Prištini upozorila je Ministarstvo inostranih poslova Kosova na mogućnost terorističkih napada na turske kulturne centre na Kosovu.

Izvor: Beta

Subota, 30.07.2016.

12:26

Turska: Pazite, mogući teroristički napadi na Kosovu
Foto: GettyImages

U prepisci ambasade Turske i MIP-a, kosovske institucije se upozoravaju da postoji mogućnost da terorističke organizacije Fetulaha Gulena izvedu napad na Turski kulturni centar "Yunus Emre" na Kosovu, javlja Radio Slobodna Evropa.

U pismu koje je MIP-u Kosova dostavljeno 23. jula, ambasada zahteva od vlasti Kosova da preduzmu dodatne mere oko zgrade Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" u Prištini, Prizrenu i Peći u cilju njihove zaštite.

Posle neuspelog državnog udara u Turskoj u cilju dokazivanja uključenosti Fetulaha Gulena u organizaciju državnog udara, od zemalja Balkana turske vlasti zatražile su konkretna dela protiv organizacija koje je on otvorio na Balkanu. Institucije bezbednosti na Kosovu su ovaj zahtev ocenile neosnovanim.

Policija Kosova je navela da nema naznaka "terorističke aktivnosti unutar teritorije Kosova", ali je nakon neuspelog puča u Turskoj povećala mere bezbednosti zbog globalnih pretnji za terorističkim napadima, ocenjujući to kao neophodni deo garancije bezbednosti građana Kosova.

Turska je odmah posle rata počela da biva prisutna na Kosovu uglavnom u oblasti obrazovanja. Otvaranje škola je počelo 2003. godine i većina su deo nevladine organizacije "Gulistan", pokreta na čijem je čelu Gulen.

Te škole postoje u Lipljan u, Prizrenu i Đakovici i u blizini Prištine u naselju Marigona koja je deo opštine Gračanica, a deo su škola pod nazivom "Mehmet Akif".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: