"Tek ćemo otvoriti pitanje genocida u vreme Miloševića"

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je pitanje koje je od životne važnosti i za Srbiju i za Kosovo je pitanje nestalih na kome obe strane treba da rade.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

00:19

Foto: GettyImages

"Ne treba samo da optužujemo jedni druge, već kao prvo da preduzmemo odgovornost, svaka strana za sebe", rekao je predsednik Kosova.

Kosovo će pred Međunarodnim sudom pravde tek otvoriti poglavlje pronalaženja pravde za genocid izvršen u vreme Slobodana Miloševića, izjavio je Tači u interjuu za "Danas".

Kosovo se za tu tužbu veoma dobro pripremilo, rekao je Tači i dodao da "zemlja na čijem je čelu ne može da bude blokirana prošlošću a ni da se hrani istorijom.

Tači je naveo da je šokiran jezikom u beogradskim tabloidima, ali i jezikom pojedinih političara koji koriste kada govore o Kosovu.

I kampanja Srbije protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije ima rasistički prizvuk, rekao je on i dodao da je to za žaljenje.

Tači je naveo da su severu Kosova, odluke koje je on doneo kao premijer na integraciji severa tokom briselskog dijaloga donele "dividendu mira" i omekšale situaciju.

Rekao je da mir nije dovoljan, da postoji potreba za novim radnim mestima, za razvijenom privredom, jasnom situacijom, i razmenom između dva naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: