Putin: Rusija i Slovenija protiv revizije istorije

Rusija i Slovenija se slažu da je revizija istorije nedopustiva i udružiće napore u cilju jačanja bezbednosti u Evropi i svetu.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

20:35

Putin: Rusija i Slovenija protiv revizije istorije
Foto: Tanjug

To je poručio ruski predsednik Vladimir Putin ispred Ruske kapele na alpskom prevoju Vršič u Sloveniji.

Putin je zahvalio slovenačkim vlastima, članovima Društva slovenačko-ruskog prijateljstva, javnih organizacija i svim Slovencima na očuvanju zajedničke istorije i sećanja na ruske državljane čija je sudbina vezana za tragične događaje na slovenačkoj teritoriji, prenosi Tass.

"Hvala na iskrenom stremljenju i naporima u cilju učvršćivanja temelja evropskog jedinstva, na kojima bi budućnost Evrope trebalo da bude izgrađena", istakao je ruski predsednik.

Putin, koji danas boravi u jednodnevnoj poseti Sloveniji, učestvovao je na ceremoniji povodom obeležavanja 100-godišnjice izgradnje Ruske kapelice, koju je nazvao "simbolom rusko-slovenačkog prijateljstva i zajedničkog stremljena ka miru i prosperitetu".

Slovenački predsednik Borut Pahor istakao je da je ova ceremonija okupila one kojima je stalo do mira, prenosi STA.

"Mi verujemo da su rat i mir uvek predmet političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbežan. Prihvatamo odgovornost za mirno rešavanje svih sporova. Želimo trajni mir", poručio je Pahor.

Ceremoniji su prisustvovali visoki slovenački zvaničnici, među kojima članovi Kabineta na čelu sa premijerom Mirom Cerarom, predsednik parlamenta Milan Brglez, predsednik Nacionalnog saveta Mirja Brvar, ali i bivši zvaničnici uključujući nekadašnje predsednike Milana Kučana i Danila Tirka i bivšu premijerku Alenku Bratušek.

Putin je u pratnji nekoliko ruskih ministara, među kojima je i ministar za komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Ruski predsednik će danas, takođe, u Ljubljani svečano otkriti spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Za danas su planirani i razgovori Putina sa slovenačim državnim vrhom, tokom kojih će, kako je ruski predsednik danas najavio, biti reči o "novim obećavajućim projektima u cilju unapređenja celokupnih odnosa između dve zemlje", a potom su predviđene i izjave za medije.

Očekuje se da tokom razgovora posebna pažnja bude posvećena saradnji u trgovinsko-ekonomskoj sferi, kao i razmeni mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim problemima.

Ovo je, inače, treća poseta Putina Sloveniji, sa kojom Rusija ima i odličnu saradnju na planu ekonomije.

Uprkos evropskim sankcijama, Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizovani, navode agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: