Varljivo leto: Priča se o miru, a lete provokacije

Posle serije protestnih nota i spornih sudskih odluka u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo u regionu raste napetost, a provokacije lete na sve strane.

Izvor: B92

Subota, 30.07.2016.

16:09

Varljivo leto: Priča se o miru, a lete provokacije
Foto: Thinkstock

Ministar Nikola Selaković rekao je da Srbija neće trpeti provokacije i da neoprezne izjave iz komšiluka svedoče o državničkoj nedoraslosti.

Analitičari upozoravaju da u regionu nema dovoljno političke volje da se situacija smiri.

Varljivo leto sigurno jeste, pitanje je samo u kojoj smo godini, jer za region i dalje važi deviza - priča se o miru i stabilnosti, a dela se provokacijama.

Razmenu protestnih nota Beograda i Zagreba, prekinulo je Sarajevo.

Ministar pravde u tehničkoj vladi Nikola Selaković poruke predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegovića u Novom Pazaru, objašnjava kao stvari na koje se mora odreagovati.

“Nećemo tolerisati da neko dođe u našu kuću da nam gura prst u oko i provocira, ali ćemo pamtiti kad smo mi bili u nešto što bi on nazvao svojoj kućom da smo izbegavali linčovanje i atentate. Mislim da nije toliko glup da ne shvata da između Raške tj Sandžaka i Republike Srpske nema, nije je bilo, niti će biti znak jednakosti”, navodi Selaković.

Čitav region podgreva se predizbornom atmosferom. Hrvatska, Makedonija, Crna Gora pred izborima, RS očekuje glasanje na lokalu, a Srbija je u procesu formiranja Vlade.

U Centru za spoljnu politiku kažu da jaka politička volja da se region oslobodi krize trenutno nije jednako raspoređena u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo.

Kako navode, način na koji komuniciraju ti centri ne vodi ničemu dobrom.

“To su uobičajeni načini komunikacije, nešto što ne odstupa od diplomatske prakse. To nije poželjno za dobre i kvalitetne bilatarelne odnose, ali očigledno da će nas ta novija istorija i dalje opterećivati”, ističe Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Stav Vlade je objašnjava Selaković da mudrim i trpeljivim ponašanjem, bez glasnih i teških reči, Srbija bude sidro stabilnosti. On smatra da takvu nameru Vlade ne ometa tehnički mandat.

“Bojim se da salve neopreznih i provokativnih izjava i još gore postupaka samo svedoče o nečijoj državničkoj nedoraslosti. Ponosan sam što je Srbija država doraslih koji znaju da naša reč nekoga može da košta bezbednosti u regionu”, ističe ministar pravde u tehničkom mandatu.

Prema njegovim rečima, nekada jake i uzavrele emocije u sebi treba suzbijati i voditi politiku hladne glave, razgovarati sa svima i tražiti rešenja za probleme.

Potragu za tim rešenjima trebalo bi započeti već ove jeseni i to, procenjuju stručnjaci, primenom Deklaracije koju su dogovorili Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: