"Groblje izdajnika": Bez posetilaca i nadgrobnih spomenika

U predgrađu Istanbula, nedaleko od jednog gradilišta, gde je u toku projekat za izgradnju azila za napuštene životinje, smešteno je "groblje izdajnika".

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

19:18

Foto: GettyImages

Kako se navodi, tamo bi trebalo da budu sahranjeni odmetnuti vojnici koji su neuspešno pokušali da izvrše puč u Turskoj 15. jula.

Na mestu gde se kamenito tlo greje pod jakim suncem, belim slovima napisano je na crnoj tabli, postavljenoj na dva stuba, "groblje izdajnika", prenosi AFP.

Civilima je zabranjeno da posete groblje, dok predstavnici medija mogu to da urade uz pratnju obezbeđenja.

"Oni koji izdaju ovu naciju ne mogu počivati u miru, čak ni u svojim grobovima", rekao je gradonačelnik Istanbula Kadir Topbaš.

Tokom neuspelog pokušaja vojnog puča stradalo je 270 osoba.

Turski zvaničnici saopštili su da je 24 zaverenika poginulo u pokušaju puča.

Na "groblju izdajnika" za sada je sahranjen samo jedan vojnik, na čijem grobu nema ni nadgrobnog spomenika, već samo gomile zemlje, dok su pored iskopana još tri groba.

"Telo je prevezeno ambulantnim vozilom, nisu bile uključene sirene. Nekoliko ljudi ga je položilo da tu počiva i onda je sve bilo završeno", rekao je jedan od svedoka za francusku agenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: