Muškarcu odsečena glava, a žena iskasapljena zbog siće

Muškaracu iz Indije odsečena je glava, a njegova supruga je iskasapljena zbog sukoba duga oko 15 rupija, što iznosi oko 25 dinara, piše BBC.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

18:07

Muškarcu odsečena glava, a žena iskasapljena zbog siće
Foto: GettyImages

Iz policije navode da jer par ubio prodavac koji pripada višoj kasti, kao i da su ubijeni nakon što su mu rekli da im treba vremena da plate keks koji su kupili od njega.

Ubica je uhapšen. Ubijeni par pripadao je Dalit kasti, ljudima koje zovu „nedodirljivi“ i koji su na najnižoj poziciji u hijerarhiji indijskog društva.

Kako se navodi, vlasnik prodavnice ih je zaustavio na ulici zahtevajući da plate tri kutije keksa koje su pre nekoliko dana kupili za svoju decu. Par mu je navodno rekao da će platiti kasnije tokom dana kada prime dnevnicu na poslu, piše BBC.

Zbog ubistva para pripadnici Dalit kase blokirali su okolne puteve i organizovali protest.

Inače, u martu je pripadnik „nedodirljivih“ ubijen jer je oženio ženu iz više kaste.

U indijskom kastinskom sistemu Dalit je osoba koja nema nijednu varnu - hinduističko verovanje da su svi ljudi stvoreni od različitih delova tijela božanstva Puruše. Deo od kojeg je stvorena varna definiše društveni status, pitanje za koga se ta osoba može venčati i kakve poslove može da radi.

Daliti su van sistema varna pa su kroz istoriju radili smao najteže poslove. Među njih spadaju kožari, siromašni seljaci, sakupljači otpada, perači odeće...

Kako se navodi, diskriminacija prema dalitima još uvek postoji u ruralnim oblastima, naročito u privatnoj sferi kao što je mjesto za stolom i izvor vode. U urbanim oblastima i javnoj sferi je nestala posebno kada je reč o pravu na kretanje i školovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: