Pogubljena četiri osuđenika u Indoneziji

Indonežanske vlasti pogubile su četiri osobe osuđene za krijumčarenje droge, a naknadno bi trebalo da odluče o izvršenju smrtne kazne za još deset osuđenika.

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2016.

10:41

Default images

Jedan Indonežanin i tri Nigerijca streljani su tokom noći na zatvor-ostrvu Nusa Kambagan.

Vlasti su početkom sedmice saopštile da će 14 ljudi biti pogubljeno, većinom stranci.

Porodice osuđenika, organizacije za zaštitu ljudskih prava i strane vlade apelovale su na Indoneziju da poštedi živote osuđenika.

Nakon sprovođenja četiri smrtne kazne nije jasno, međutim, da li su ti apeli uticali na vlasti da odustanu od ostalih pogubljenja ili će ih sprovesti naknadno. ;

Jedan institut koji se bavi nekim od slučajevima smrtnih kazni objavio je juče spisak 14 osuđenika među kojima su četiri Indonežanina, šest Nigerijaca, dva Zimbabveanca, Indijac i Pakistanac.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je Kancelarija UN za ljudska prava "duboko zabrinuta" zbog toga što nema transparentnosti u slučajevima osuđenika na smrt i poštovanja prava na fer suđenje, uključujući pravo na žalbu.

On je pozvao vladu indonežanskog predsednika Džoka Vidodoa da odmah uvede moratorijum na pogubljenja.

Od izbora Vidodoa za predsednika 2014. godine, ovo je treći put da vlasti sprovode grupno pogubljenje. Prošle godine vlasti su pogubile 14 osuđenih za krijumčarenje droge.

Prethodna vlada nije sprovodila smrtne kazne od 2009. do 2012. godine, ali je praksu obnovila 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: