"Nov odnos sa islamom, stop stranom finansiranju džamija"

Francuski premijer Manuel Vals kaže da jeste za privremenu zabranu stranog finansiranja džamija i izrazio želju da se uspostave novi odnosi sa islamom u zemlji.

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2016.

09:55

Foto: Tanjug

"Treba poći od početka i izmisliti nove odnose sa islamom u Francuskoj", rekao je francuski premijer u intervjuu za list Mond (Le Monde).

Rekao je da podržava ideju da se na neko vreme, koje "treba odrediti" zabrani strano finansiranje za izgradnju džamija i izrazio želju da se imami školuju u Francuskoj, a ne negde drugde.

Francuski premijer Manuel Vals priznao je da je sudska odluka da se oslobodi jedan od dvojice ubica sveštenika u crkvi u Francuskoj i da mu se odredi kućni pritvor bila pravni "propust".

"To treba da navede sudije da imaju drugačiji pristup, predmet po predmet, imajući u vidu vrlo razvijenu praksu prikrivanja džihadista", rekao je Vals u intervjuu za dnevnik Mond, ali je istakao da neće zapasti u to da se okrivljuju sudije za taj teroristički čin.

Jedan od dva napadača u crkvi, devetnaestogodišnji Francuz Adel Kermiš bio je desetak meseci u pritvoru u čekanju presude zbog dva pokušaja da otputuje u Siriju na ratište prošle godine. Pušten je iz zatvora u martu i određen mu je kućni pritvor sa električnom narukvicom.

Desničarska i ekstremnodesničarska opozicija u Francuskoj optužuju socijalističku vladu za neefikasnost u borbi protiv terorizma od napada u Nici 14. jula kada je čovek s kamionom uleteo u okupljene ljude na šetalištu.

Te optužbe su se još umnožile posle ekstremističkog napada u utorak u crkvi na severozapadu Francuske kada su dva napadača ubila sveštenika dok je držao misu i teško ranila još jednu osobu.

Više glasova se od tada čulo koji traže ostavku premijera i ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: