Mej: Poljacima će kod nas biti kao Britancima u EU

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je u Varšavi da će stotinama hiljada Poljaka koji žive i rade u Britaniji garantovati da će zadržati sadašnja prava.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

00:33

Mej: Poljacima će kod nas biti kao Britancima u EU
Foto: GettyImages

Međutim, kako kaže, to neće biti moguće jedino ako bez svojih prava ostanu Britanci u zemljama Evropske unije.

"Želim jasno da kažem da su Poljaci u Velikoj Britaniji i dalje dobrodošli, i mi cenimo doprinos koji daju razvoju naše zemlje. U našem društvu ne sme biti mesta za izgrede motivisane mržnjom protiv bilo kojih grupa, rasa ili religija", rekla je Tereza Mej u Varšavi nakon razgovora s poljskom premijerkom Beatom Šidlo.

Glavna tema razgovora dveju premijerki bio je status 840.000 Poljaka - gastarbajtera u Velikoj Britaniji čije je tamošnje prisustvo u jeku ksenofobnog raspoloženja bilo jedan od jakih razloga za mnoge Britance da glasaju na referendumu za Bregzit.

"Shvatam da Poljaci žele da zadrže svoja prava i nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Mislim da ću to moći da im garantujem. To ne bi bilo moguće u jednom jedinom slučaju, ako ne bi bila poštovana prava Britanaca u ostalim članicama EU", kazala je britanska premijerka.

Poljska premijerka Beata Šidlo kazala je novinarima da je uz status poljskih gastarbajtera druga glavna tema njenog razgovora s Terezom Mej bila saradnja u spoljnoj politici, koja je za Poljsku izuzetno važna.

"Imamo slične ako ne istovetne stavove o politici migracije i prema istočnim susedima. To je za Poljsku vrlo važno da će joj i u promenjenoj političkoj situaciji ostati podrška Velike Britanije", kazala je Beata Šidlo.

Nekoliko sati ranije u Bratislavi, u razgovoru sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, Tereza Mej je poručila da će i nakon Bregzita Velika Britanija ostati uz svoje saveznike na istočnom krilu NATO, jer napušta EU, ali ne i NATO ni Evropu.

"Poljska poštuje suverenu odluku britanskog naroda da izađe iz EU. Nećemo postavljati nikakve rokove za početak pregovora o Bregzitu. Velikoj Britaniji potrebno je vreme, a potrebno je i EU. Evropa mora da izvuče pouku iz Bregzita. Nije to palo onako, s neba, da tako važna država i tako jaka privreda odluči da napusti EU", kazala je poljska premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: