"Tako je i Alija 1990. došao u Pazar i nazvao ga Sanžakom"

Bakir Izetbegović je poredeći Banjaluku i Novi Pazar napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namere, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.07.2016.

17:56

Foto: Tanjug

Vulin je u izjavi Tanjugu rekao da veruje da je vreme da i predsednik vlade Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kad je u pitanju odnos prema Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srpsku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regionu mogu da tumače kao slabost i nešto što treba upotrebiti protiv Srbije.

Banjaluka je glavni grad međunarodno priznatog entiteta nastalog kao posledica Dejtonskog sporazuma, dok je Novi Pazar samo jedan od gradova u Srbiji koji nema ni međunarodno priznanje, niti predstavlja entiet, niti na bilo koji drugi način može da se izdvoji od bilo kog drugog grada u Srbiji, naveo je ministar za rad u tehničkoj vladi.

"Izetbegović je još jednom pokazao kakve su mu prave namere prema Srbiji i Srbima i da mu nimalo nije stalo ni do dobrosusedskih odnosa, ni do mira u čitavom regionu", poručio je Vulin.

On je podsetio da je na današnji dan 1990. godine otac Bakira Izetbegovića, Alija, došao u Novi Pazar, nazvao ga Sandžakom i održao govor u kome je tražio političku autonomiju za Sandžak u okviru Srbije.

"Stvari se, kao što vidite, ponavljaju i ponavljaju se ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da Srbiju treba podeliti, izgleda smatraju da to treba uraditi još jednom. Onda politička autonomija Sandžaka, danas entitet Novi Pazar - Banjaluka", rekao je Vulin.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je trebalo da ranije dođe Novi Pazar i da ne smatra da je poseta zaobilaženje zvaničnog Beograda.

"U Beogradu sam bio nekoliko puta, a ovo je prvi put da dođem u Novi Pazar, posle 26 godina. Ne vidim ništa sporno u ovoj poseti, jer smo svi svedoci da predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", kazao je Izetbegović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: