Nova protestna nota HR: Srbija da ne koristi rečnik 90-tih

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je novu notu Srbiji u kojoj odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Hrvatske.

Izvor: Beta

Petak, 29.07.2016.

12:50

Default images
Foto: Thinkstock

Hrvatsko ministarstvo poziva srpsku vlast da ne koristi rečnik agresivne velikosrpske politike iz 90-tih.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbacuje pokušaj mešanja u unutrašnje stvari Republike Hrvatske i poziva najviše predstavnike državne vlasti Republike Srbije da u komunikaciji s predstavnicima hrvatske državne vlasti ne koriste rečnik propalog jugoslovenskog komunističkog sistema i agresivne velikosrpske politike iz 90-ih godina prošlog veka koja je vojno i moralno poražena", navelo je hrvatsko Ministarstvo, prenosi agencija Hina.

U noti se pozivaju srpski zvaničnici da komunikacija s predstavnicima hrvatske državne vlasti bude u duhu temeljnih evropskih vrednosti poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.

Ministarstvo u noti ocenjuje ;da predstavnici srpske vlasti svoju istinsku privrženost primeni temeljnih evropskih vrednosti i službeno proklamovanom cilju uključenja Srbije u evropsku porodicu mogu da dokažu sprovođenjem obaveza preuzetih u sklopu pregovora o članstvu u EU, posebno na području ;pravosuđa i temeljnih prava, u kojem se Srbiju obavezuje i na smislenu regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose u pitanju rešavanja ratnih zločina tako da izbegava sukobe nadležnosti.

"Hrvatska očekuje da u duhu dobrosusedske suradnje Srbija što pre krene u rešavanje otvorenih pitanja u tom pogledu", navelo je u noti hrvatsko ministarstvo.

Vlasti Srbije i Hrvatske poslednjih dana razmenile su nekoliko protestnih nota. ;

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: