Zašto ovde važi "fin čovek, malo batina nije strašno"?

Naše društvo mora da radi na promeni odnosa prema nasilju prema ženama, jer ovde vlada ono iritantno "a bio je fin čovek", kaže psiholog Žarko Korać.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

17:36

Zašto ovde važi
Foto: B92

Govoreći o jednom od gorućih problema u Srbiji, gost Kažiprsta je rekao da takav odnos prema nasilnicima praktično predstavlja "društvenu zabavu".

"Uvek kažu da je nasilnik bio fin čovek i da se, eto, to desilo. Nijedan nasilnik nije to postao od jednom, on je sigurno pre velikih zločina tukao decu ili ženu", kaže Korać.

Zaštitnik građana je utvrdio da je kod 12 od 14 slučajeva ubistava žena njima prethodili propusti državnih organa, a Korać kaže da to pokazuje da se kod nas zakoni ne primenjuju.

"Mi smo potpisnici deklaracija protiv nasilja nad ženama, menjali smo i krivični zakonik, ali naše društvo izgleda smatra da pretući ženu nije tako strašno. Kažu da je muž nervozan, da je brak u krizi, da je on 'divan čovek' i da će se popraviti. Kažu da je bolje to, nego da se razvedu", navodi Korać.

On ističe da se nasilje uklapa u porodični obrazac u društvu koji dovodi do toga da je neko u policiji, tužilaštvu ili centrima za socijalni rad imao slična iskustva i da onda ne vidi ozbiljan problem.

"Najčešće su žrtve nasilja žene koje ekonomski nisu samostalne. One koje jesu mogu da se okrenu i odu, ali je ovih drugih 56 odsto u zemlji i sve one su potencijalne žrtve", kaže Korać.

Odnos društva prema ovom problemu mora da se menja temeljnim radom na svim nivoima. Korać primećuje, međutim, da se o ovom problemu uopšte ne govori.

"Deca gledaju nasilje, rastu u toj atmosferi, a mi o tome ne pričamo u školama. Moraće da postoje i jasne instrukcije za policiju i tužioce, da lanac odgovornosti krene odmah. Naša bolećivost i razumevanje za neke vrste nasilja ne mogu više da postoje i mora da se povuče linija", rekao je Korać.

Član Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu navodi i da se žena u udžbenicima prikazuje kao pasivna, dok je muškarac obično predstavljen kao vođa.

"Žene su uvek predstavljene kako obavljaju kućne poslove, kako su mirne, kako brinu o deci, dok muškarci voze avione... Srbija i od toga mora da krene, da se u svim segmentima stvori ravnopravnost", kaže Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: