Migranti prekinuli štrajk glađu, ostaju u Srbiji

Oko 60 migranata koji na Horgošu traže da ih Mađarska pusti na svoju teritoriju prekinuli su štrajk glađu i sada će biti prebačeni u prihvatne centre u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

13:43

Migranti prekinuli štrajk glađu, ostaju u Srbiji
Foto: B92

Štrajk je prekinut nakon pregovora sa predstavnikom Komesarijata za izbeglice Nikolom Popovim, sa kojim je dogovoreno da prekinu štrajk i pređu u neki od prihvatnih centara.

Ovi migranti i dalje su razočarani zbog toga što Mađarska neće da ih pusti na svoju teritoriju, pa su u blizini granice na Horgošu i dalje izloženi transparenti "Rođeni smo slobodni", "No more war", "Poštujte naša prava".

Trenutno se na listi za čekanje na mađarski azil se nalazi oko 60 osoba, a ovoj grupi migranata je ponuđeno da zahtev za azil u Mađarskoj predaju iz prihvatnih centara, ili da zatraže azil u Srbiji.

Grupa od oko 300 migranata krenula je prošlog petka iz Beograda pešice na mađarsku granicu, ali su stigli do Sremskih Karlovaca, gde su zbog iscrpljenosti nastavili vozom do Subotice. Grupa se znatno osula, pa su preostali na Horgošu štrajkovali glađu.

Grupu migranata koji su štrajkovali glađu uglavnom čine muškarci iz Avganistana i Pakistana, koji, inače, teško dobijaju azil u Evropskoj uniji.

Ukoliko ne budu dobili azil u EU ili Srbiji biće vraćeni u zemlju porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: