"Bez razloga za paniku zbog radioaktivnog radona u Srbiji"

Prirodnog radioaktivnog gasa radona u Srbiji ima u koncentraciji koja je u skladu sa zakonskim preporukama, pa nema razloga za podizanje panike.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

12:13

Foto: Thinkstock

To je saopštila Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Agencija je navela da su nešto više koncentracije radona izmerena jedino u regionu Niške banje, koja je i do sada bila poznata kao oblast sa povišenom koncentracijom radona.

Povodom pisanja medija da dugoročnim udisanjem radona, građani "gotovo sigurno" postaju žrtve karcionoma, Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da je oko 94 odsto izmerenih koncentracija radona u kućama i stanovima u skladu sa godišnjom prosečnom koncentracijom.

"Rezultati merenja u drugim zemljama Evrope kao što su Švedska, Finska, Češka, Austrija, Švajcarska, pokazuju da najveće izmerene vrednosti u tim zemljama idu i preko nekoliko hiljada bekerela po metru kubnom. I u ovim zemljama živi se sa znatno višim nivoima radona nego što je kod nas", saopšteno je.

Agencija je dodala i da je radon prisutan od nastanka planete i da je potrebno da naučimo kako da živimo s njim, kao i kako da ga kontrolišemo.

Oni su najavili da se precizniji rezultati merenja mogu očekivati početkom septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: