"Turski prsti dosežu i do Srbije, primer je Novi Pazar"

Turski konflikt se preliva i na zemlje Balkana, pre svih BiH, Kosovo i Albaniju, ocenjuje "Dojče vele", ali navodi i da Ankara ima uticaj u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.07.2016.

15:18

Default images
Foto: Getty Images

Kako se navodi u tekstu u kom se DW poziva na bečki "Standard", preko turskih ambasada se vrši pritisak da se zatvore škole koje vodi pokret propovednika Fetulaha Gulena, nekadašnjeg saborca, a danas ljutog protivnika turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Standard" ističe podatak da u BiH postoji 14 obrazovnih institucija koje vodi organizacija "Bosna Sema". Orhan Hadžagić iz te organizacije rekao je bečkom listu da za sada jedini pritisak dolazi od turske novinske agencija Anadolija.

"Nema pritiska od strane neke lokalne institucije ili političke partije“, rekao je on.

U tekstu se ističe da je bošnjački lider Bakir Izetbegović veoma blizak režimu u Ankari i da naziva Erdogana "svojim bratom".

"Standard" dalje piše da je u Srbiji pritisak turske vlade "očigledno delovao" i tu kao primer navode Novi Pazar.

"Tako je gradska uprava Novog Pazara na svojoj internet-prezentaciji dala punu podršku demokratskom poretku Turske... Gradska uprava Novog Pazara je još dodala da bratski odnosi sa Turskom imaju prioritet i da Gulenovoj terorističkoj organizaciji neće biti pružena nikakva institucionalna, logistička ili druga podrška. Dodaje se da će gradjani biti upozoreni da budu pažljivi prema Gulenovom pokretu", piše austrijski dnevnik.

"Standard" zaključuje da "prsti turske vlade očigledno dosežu do Balkana", prenosi "Dojče vele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: